Levensverwachting Na Whipple Procedure

De Whipple procedure, genoemd naar Dr Alan Whipple in de jaren 1930, is een belangrijke chirurgische ingreep om de kop van de alvleesklier, een deel van de galwegen, de galblaas en de twaalfvingerige darm te verwijderen. Deze procedure, meestal voor de behandeling van diverse kankers, was een grote sterfte, maar door recente vooruitgang is nu een tamelijk veilige procedure dat de levensverwachting van de patiënt uitstrekken.

Wie

De Whipple procedure wordt routinematig gebruikt voor pancreaskanker en kankers waarbij het duodenum, het ondereinde van de galwegen (cholangiocarcinoom genoemd) en de ampulla (het gebied waar de gal en de ductus pancreaticus voer het duodenum) behandelen. Het proces is veilig genoeg om zelfs voor niet-leven bedreigende aandoeningen zoals chronische pancreatitis en goedaardige tumoren van de pancreas.

Risico's

Ongeveer een derde van alle patiënten die Whipple procedure te ondergaan complicaties. Deze complicaties omvatten pancreatische fistels (lekkage van de pancreas sap), verlamming van de maag, malabsorptie (het vermogen om voedsel te verteren is veranderd) en gewichtsverlies. Deze complicaties kunnen hersteltijd van de patiënt te verhogen, maar zal de levensverwachting niet veranderen.

Mortality Rate

Gedurende de jaren 1960 en 1970, het sterftecijfer van de Whipple procedure was zo hoog als 25 procent. Vooruitgang in de techniek, waaronder het gebruik van laparoscopische procedures (het gebruik van een dunne verlichte buis met een camera) en de ervaring van de arts uitvoeren van de procedures sterk verlaagd dit percentage. Tegenwoordig zijn de meeste grote chirurgische centra hebben een sterftecijfer van minder dan 5 procent. Studies uitgevoerd van John Hopkins en Memorial Sloan Kettering concluderen dat de chirurgische uitkomst, waaronder sterfte en levensverwachting, zijn sterk afhankelijk van de ervaring van het ziekenhuis en de chirurg.

Levensverwachting en Survival Rate

Levensverwachting kan moeilijk te bepalen zijn, vooral in het geval van ernstige aandoeningen, waaronder kanker. Levensverwachting wordt niet alleen beïnvloed door de ziekte, waaronder het stadium, graad en kenmerken, maar ook leeftijd en algemene gezondheid. Daarom is de levensverwachting meestal besproken als overlevingskansen, dat is een percentage van het aantal mensen die leven voor een bepaalde periode na de diagnose.

Survival Rate

Patiënten die lijden aan alvleesklierkanker hebben een 5 procent overlevingskans op vijf jaar, wat betekent dat slechts 5 procent van de patiënten leeft vijf jaar na hun diagnose. Die patiënten die de Whipple procedure te ondergaan, echter verhogen hun overlevingskans tot 20 procent op vijf jaar. Voor die patiënten bij wie de kanker is niet uitgezaaid naar de lymfeklieren, ze hebben een 40 procent overlevingskans op vijf jaar. Voor patiënten met een goedaardige (goedaardige) tumor of chronische pancreatitis, de procedure is curatief, wat betekent dat ze zullen genieten van een lange natuurlijke leven.