Leven na galblaas operatie

Artsen voeren galblaas operatie om de vorming van galstenen en de pijn die gepaard galblaasaanvallen stoppen. De operatie verwijdert de galblaas en de enige permanente oplossing voor galstenen. Er zijn geen dieet beperkingen na galblaas operatie, maar er kunnen een aantal bijwerkingen zijn. Voor de meeste mensen de bijwerkingen zijn aanvaardbaar.

Onmiddellijk na de operatie

Het herstelproces na galblaas verwijdering operatie is afhankelijk van het type operatie. Laparoscopische chirurgie biedt een veel minder invasieve techniek dan de traditionele open galblaas verwijdering chirurgie. Slechts vier kleine incisies worden gemaakt om het orgaan in plaats van een grotere vijf- tot acht inch insnijding in een traditionele open chirurgie verwijderen.

Patiënten die een laparoscopische operatie kan zijn om naar huis te gaan dezelfde dag staat. Degenen die open chirurgie een langere opnameduur --- wel twee tot drie dagen in het ziekenhuis vereisen.

Weer aan het werk

De meeste patiënten zijn in staat om terug te keren naar de normale activiteiten binnen een paar dagen. Patiënten die een open operatie ondergaan, kunnen een week of langer voordat zij in staat om terug te keren naar het werk vereisen. Elke patiënt is anders en normalisering activiteiten verschilt van persoon tot persoon. De arts kan de beperkingen op te tillen voor een paar weken na een open operatie gezet.

Verteringsproces

De galblaas is niet nodig voor de spijsvertering en de meeste mensen hebben geen problemen met de spijsvertering na de operatie hebben. De galblaas slaat gal uit de lever en geeft deze in de darmen als het nodig is. Zonder de galblaas wordt gal neergelegd recht in de darmen na het eten. Deze verandering in de wijze gal wordt behandeld kan diarree veroorzaken bij sommige patiënten. Gewoonlijk geeft deze binnen enkele maanden na de operatie.

Side Effects

Sommige patiënten ervaren chronische diarree na galblaas operatie. De meeste patiënten vinden de diarree vergemakkelijkt binnen een paar maanden. Complicaties van de operatie omvatten schade aan de galwegen of de lever. Deze complicaties komen zelden voor.

Wijzigingen Lifestyle

Er zijn geen beperkingen dieet na galblaas operatie, maar het toezicht op de voedingsmiddelen die bijwerkingen zoals diarree veroorzaken zal helpen om het probleem te verlichten. Hogere-vet voedsel kan moeilijk om goed te verteren zijn en kan de oorzaak van chronische diarree bij sommige patiënten. Kies voor mager bronnen van eiwitten en vermijd vetrijke zuivelproducten. Vettig gefrituurd voedsel kan leiden tot diarree na de operatie ook. Blijf op de hoogte van de voedingsmiddelen die problemen veroorzaken en te elimineren uit de voeding. Sommigen vinden dat kleinere maaltijden gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden te helpen met eventuele spijsvertering ongemak na de operatie.