Leven met Hodgkin lymfoom

Leven met Hodgkin lymfoom

Hodgkin lymfoom, ook wel de ziekte van Hodgkin is een kanker van het immuunsysteem, in het bijzonder de lymfeknopen, waardoor cellen abnormaal groeien en interfereren met het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden. Terwijl een diagnose Hodgkin lymfoom keer droeg een grimmige prognose, de US National Institutes of Health meldt dat de meeste mensen gediagnosticeerd met Hodgkin lymfoom kan worden genezen. In de tussentijd zijn er maatregelen patiënten kunnen nemen om ervoor te leven met de kanker minder traumatisch.

Wie krijgt het?

De American Cancer Society (ACS) meldt dat in 2009, waren er naar schatting 8.510 nieuwe gevallen van Hodgkin-lymfoom. Hoewel het kan toeslaan op elke leeftijd, de ACS stelt dat het meest voor bij jonge volwassenen in de leeftijd van 15 tot 40, en oudere volwassenen (55-plussers). Kinderen en jongeren zijn goed voor 10 tot 15 procent van de getroffen.

Diagnose

Symptomen van Hodgkin-lymfoom kunnen elk van de volgende: een pijnloze knobbel in de lies, onder de arm of nek; terugkerende koorts; ernstige nachtelijk zweten; onverklaarbaar gewichtsverlies; ernstige vermoeidheid; jeuk; en een hoest of ademhalingsproblemen. Omdat deze symptomen lijken op andere ziekten en infecties, moet een arts een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit te voeren. Als ze vermoedt Hodgkin lymfoom, zal ze meestal om een ​​bloedonderzoek en / of een biopsie van vocht uit een gezwollen knooppunt. Aanvullende diagnostische inspanningen kan onder meer een CT-scan, MRI-of PET-scan.

Zodra Hodgkin lymfoom is gediagnosticeerd, zal extra worden getest helpen bepalen het stadium van progressie. Stages variëren van I (kanker beperkt tot een klier gebied of een orgaan) helemaal naar IV (kankercellen in meerdere porties van een of meer organen en weefsels, waardoor andere lichaamsdelen).

Behandelingen

Voor stadia I en II, patiënten kunnen verscheidene rondes van lokale radiotherapie alleen anticiperen of in combinatie met chemotherapie. Voor trappen III en IV, zullen patiënten gewoonlijk geconfronteerd cycli chemotherapie alleen, of in combinatie met bestraling. Voor niet-reagerende of terugkerende gevallen kan artsen raden patiënten ondergaan een stamceltransplantatie (SCT), die zeer hoge doses chemotherapie maakt. Patiënten moeten een ondersteuningsplan voor zowel in het ziekenhuis te ontwikkelen en wanneer ze voor het eerst terug naar huis.

Leven met verhoogde gezondheidsrisico's tijdens Behandelingen

Omdat de patiënten het immuunsysteem tijdens hun behandelingen van kanker, die maanden kan duren zal hebben gecompromitteerd, de ACS adviseert zij wassen hun handen vaak en ervoor te zorgen dat degenen die in contact komen met hen ook hun handen wassen. Ze moeten ook voorkomen dat grote drukte en mensen die ziek zijn.

Leven met de misselijkheid en braken

De ACS adviseert iedereen die ernstige misselijkheid of braken tijdens of na de behandeling aan zijn zorgverlener te waarschuwen, want er zijn effectieve anti-misselijkheid medicijnen beschikbaar. De ACS adviseert patiënten om grote maaltijden te vermijden; drinken vloeistoffen ten minste een uur vóór of na de maaltijd; eten en drinken langzaam; vermijd zoet, gebakken of vet voedsel; en klare levensmiddelen koud dus hun geur wordt geminimaliseerd.

Doorleven Hodgkin Lymfoom

De Leukemie en Lymphoma Society meldt dat Hodgkin lymfoom is een van de meest hardbare vormen van kanker. De 5-jaars relatieve overleving was 86 procent (voor 1999-2005); voor patiënten jonger dan 45 jaar, het tarief was 91,8 procent.

Het beheren van geestelijke gezondheid terwijl het vechten Hodgkin Lymfoom

Ondanks de hoge overlevingskansen tarief, kan een diagnose van de ziekte nog steeds angstaanjagend. CancerCompass, een website gewijd aan meer dan een kwart miljoen patiënten met kanker en hun verzorgers, suggereert dat Hodgkin lymfoom patiënten met een maatschappelijk werker, adviseur, psycholoog of een lid van de geestelijkheid over hun gevoelens of zorgen zou moeten spreken. Sommige oncologische centra hebben zelfs hun eigen mentale zorgprofessionals --- psychiaters of psychologen --- op personeel toe aan de emotionele behoeften van degenen die een behandeling ondergaan.