Läkemedel som används som stimulantia

Stimulantia oftast ordineras för behandling av Attention Deficit Disorder (ADD) eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Dessa receptbelagda läkemedel är effektiva för att reglera hur hjärnan reglerar beteende och styr impulser. De fungerar genom att ge balans för vissa kemikalier som finns i hjärnan, så kallade signalsubstanser. Stimulantia finns i förlängd frisättning, kortverkande och depåformer.

Ritalin

Ritalin eller metylfenidat, används för att behandla ADHD, narkolepsi och, i vissa fall depression. Dock är depression som inte anges i den godkända professionell märkning av drogen. Detta läkemedel är en mild stimulerande tillgängliga i kortverkande, fördröjd frisättning och förlängd frisättning former. Dosering för läkemedlet baseras på ålder, vikt, tillstånd och tidigare svaret till drogen.

Concerta

Concerta kallas också av det generiska namnet metylfenidat. Detta läkemedel är tillgängliga i bara en form - fördröjd frisättning, och varar i en 12-timmarsperiod. Detta läkemedel är en mild stimulerande och rekommenderas inte för behandling av lindriga utmattningssymtom. Concerta är oftast används för behandling av ADHD, och är ibland ut för narkolepsi. I extrema fall är läkemedlet också användas i kombination med andra läkemedel för att behandla affektiva störningar samt vissa fall av depression.

Focalin

Focalin generiska namn är dexmethylphenidate. Läkemedlet är godkänt, och oftast används för att behandla symtomen vid ADHD. Focalin används också för att behandla sömnstörningar inklusive narkolepsi. Till skillnad från metylfenidat stimulerande läkemedel är Focalin rekommenderas inte för behandling av svår depression, trötthet eller att avvakta sömn för dem som inte lider av en sömnstörning. Focalin finns i både 8-timmars och 12-timmars depåformer.

Dexedrin

Dexedrine, eller dextroamfetamin, används också som en del av en total behandlingsplan för ADHD. Läkemedlet används också för att behandla vissa sömnstörningar såsom narkolepsi att hjälpa patienten hålla sig vaken under dagen. Det är dock inte rekommenderas till patienter som försöker hålla bort sömn och inte drabbas av sömnstörningar, eller för att behandla lindriga symtom trötthet. Dexedrine finns i kortverkande, fördröjd frisättning och förlängd frisättning former.

Adderall

Adderall är en kombination av de två stimulantia: amfetamin och dextroamfetamin. Det är oftast förskrivs för behandling av ADHD-symptom och har använts för att behandla sömnstörningar såsom narkolepsi. Det rekommenderas inte att ta Adderall för att behandla lindriga symtom trötthet. Medicinen är tillgänglig i en fördröjd frisättning 12-timmars formel. Kanada avbrutit försäljningen av läkemedlet i 2005 på grund av plötsliga dödsfall hos barn som tar medicinen.