Kolloidalt silver Historia

Kolloidalt silver, en flytande suspension av submikroskopiska silverpartiklar, har använts i generationer som en alternativ medicinsk behandling för vissa sjukdomar. Den användes av de gamla egyptierna, romarna och grekerna. Det tros ha antimikrobiella och antibakteriella egenskaper och på så sätt, har använts som desinfektionsmedel och bakteriedödande medel. Kolloidalt silver, men avtog i popularitet efter införandet av antibiotika, men blev senare åter när problemet med antibiotikaresistens upptäcktes.

Tidigare användningsområden

De gamla romarna, grekerna och egyptierna trodde att silver hade egenskaper som kan döda mikroorganismer som bakterier och alger. De använde silver för att hålla sitt vatten och mjölk färskt. Vissa även gjort vattenfartyg eller kannor av silver. De med vatten tunnor av trä placerade silvermynt i faten för konservering. De trodde att närvaron av silver i deras vatten eller mjölkbehållare kan döda mikroorganismerna som bygger upp inuti. Kolloidalt silver användes också vid behandling av sår och för behandling mot vissa sjukdomar. En bladsilver användes även under första världskriget för att behandla sår skadade soldater.

Nedgång i användning

På 1940-talet upptäckte Alexander Fleming penicillin och dess bakteriedödande egenskaper. Hans upptäckt höjdes av två engelska forskare 1941 när de utvecklade en form av penicillin som skulle kunna användas för att bekämpa bakterieinfektioner hos människor. Det var då som antibiotika föddes. Det tog inte lång tid för antibiotika för att bli berömd och mest använda. Många kallas penicillin den nya mirakelmedicin på grund av dess positiva effekter mot bakteriella infektioner. Med populariteten av antibiotika minskade användningen av kolloidalt silver.

Resurgence i bruk

Trots effektiviteten av antibiotika, var det upptäcktes snart att antibiotika endast arbetat mot vissa typer av skadliga bakterier och, som sådan, inte kan vara en effektiv behandling för vissa sjukdomar och infektioner. Dessutom upptäcktes det att bakterier kan utveckla resistens mot antibiotika efter långa löptider användning. Denna upptäckt banade väg för återkomsten av användningen av kolloidalt silver i medicin.

Funktion

1970 Dr Carl Moyer, av Washington-universitetets Kirurgiska kliniken, gjorde en upptäckt som silver utspädd med vatten har förmågan att döda invaderande bränn bakterier, tillåter det brända området av huden att läka. Sedan dess har många produkter som innehåller silver annonseras, hävdar medicinska egenskaper som kan läka sjukdomar och hälsoproblem, bland annat cancer, diabetes, aids och tuberkulos.

Statistik och varningar

Användning och effektivitet kolloidalt silver är inte backas upp av vetenskapliga bevis, även om många företag marknadsföra produkter som sådana. I USA, är produkter som innehåller kolloidalt silver lagligt säljs och kan vara juridiskt köpas i apotek och hälsokostbutiker. Men eftersom de inte är godkända av US Food and Drug Administration (FDA), är det olagligt för tillverkarna att göra terapeutiska anspråk och marknadsföra den medicinska effektiviteten i sina produkter. Kolloidalt silver anses inte av FDA som en effektiv och säker behandling för alla typer av hälsoproblem och till och tros ha allvarliga biverkningar när det tas i stora mängder. En av de skadliga biverkningar som kan följa av intag av kolloidalt silver är argyria, ett tillstånd som påverkar hud, tandkött och naglar negativt.