Klubb Fötter i Babies

Omkring 4.000 barn föds med minst en klumpfot i USA varje år. Denna sjukdom är en av de vanligaste medfödda defekter som finns i spädbarn idag. Klubb fötter utvecklas i livmodern och ett ultraljud kan upptäcka sjukdomen innan förlossningen. Klubb fötter kan korrigeras genom ett antal olika behandlingsalternativ.

Fakta

Klumpfot är en vanlig sjukdom som drabbar ungefär en av 1000 barn vid födseln. Föräldrar som har ett barn med klubbfötter har en 40 procent chans att ha ett andra barn föds med sjukdomen. Bebisar kan födas med en enda klumpfot men cirka 50 procent kommer att ha två klubbfötter. I vissa fall kommer barn som föds med klubb fötter också ha neurologiska störningar. Det är också vanligare att män att ha klubb fötter än kvinnor.

Typer

Det finns fyra olika typer av klubbfötter. Den första typen kallas positionell och orsakas av det sätt att barnet placeras i livmodern. Teratologic klubb fötterna ofta utvecklas hos barn som lider av vissa neurologiska tillstånd. Syndklubb fötter är resultatet av någon typ av genetisk sjukdom såsom artrogrypos. Den sista typen av klubbfötter kallas medfödd och är resultatet av en abnormitet som inte är förknippad med någon typ av neurologiskt tillstånd.

Identifiering

En baby som lider av klubb fötter kommer att ha antingen en eller båda fötter som pekar nedåt. Fötterna kommer också kurvan inåt mot varandra. Vissa barn med klubbfötter kommer att ha extra veck på undersidan av fötterna. Både fötter och vader Bebisar med klubbfötter blir mindre utvecklade. Detta är mer märkbar om bara en av barnets ben påverkas. Svårighetsgraden av klubbfötter kan variera mycket från ett barn till nästa.

Behandling

Behandling för klubb fötter börjar strax efter det att barnet är fött. Många behandlingsalternativ börjar med en metod som kallas seriegjutning. Varje ben som påverkas av störningen är noga roteras till en förbättrad position och sedan en fullständig ben cast tillämpas. Denna process upprepas i flera veckor tills de klubb fötter har korrigerats. Det kan bestämmas att gjutning räcker inte för att rätta till störningen och kirurgi kan rekommenderas. Kirurgi kräver att var och en av ledband och senor som tätt är att släppas och repareras med hjälp av kablar för att förlänga dem. Gjutning krävs efter operationen är klar. Ortoser är en annan populär behandlingsalternativ som används efter både serie gjutning och kirurgi. Bebisar är utrustade med speciella hängslen som kan dras åt för att se till foten kvar i sitt rätta läge. Barn kan behöva bära denna typ av stagning i upp till fyra år.

Återhämtning

Även efter klubbfötter har korrigerats, det är upp till 25 procents chans att villkoret kunde återvända någon gång i framtiden. I händelse av ett återfall, gjutning och kirurgi kan användas igen för att korrigera de klubb fötter. Noggrann övervakning av fötterna genom växande år och in i vuxenlivet är viktigt. De flesta barn med framgång reparerade klubb fötter kommer att fortsätta att leva ett helt normalt liv.