Kliniska manifestationen för Parkinsons sjukdom

Parkinson är en neurologisk sjukdom som orsakar skakningar och förändringar i rörelse. De fyra viktigaste kliniska tecken på Parkinsons sjukdom ges akronymen TRAP och innefattar tremor, stelhet, akinesi och postural instabilitet.

Tremor

Skakningar är ofta det första symtomet ses i Parkinsons och oftast börjar i händerna; en patient kan gnida tummen och pekfingret och tillbaka. Men inte alla patienter med Parkinsons sjukdom upplever stora skakningar.

Styvhet

Stelhet, eller muskelstelhet, drabbar oftast armar, ben och nacke och kan allvarligt begränsa rörelseomfång eftersom musklerna aldrig slappna av. Det kan också orsaka smärta och kramper.

Akinesi

Även känd som bradykinesi är akinesi kännetecknas av långsamma rörelser, bland annat en hasande promenad. Det kan också orsaka svårigheter att starta eller stoppa en rörelse och ofta drabbar ansiktet.

Postural instabilitet

Parkinsons sjukdom kan påverka balans och koordination, särskilt i senare skeden av sjukdomen, och kan också orsaka en böjd kroppshållning. I kombination med andra symptom, kan detta öka risken för skador från fall.

Andra skyltar

En kombination av de fyra funktionerna kan orsaka andra problem, bland annat talsvårigheter, förlust av frivilliga rörelser och svårigheter att svälja. Demens kan förekomma i senare skeden av sjukdomen.