Kenmerken van gegeneraliseerde angststoornis

Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4de editie, Text Revision (DSM-IV-TR), mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) last van overmatige zorg en constante angst. Zorgwekkend is vrijwel ervaren elke dag en niet in staat is om te worden gecontroleerd. Dagelijkse activiteiten zoals het behoud van je eigen huis, takenpakket of financiële zaken zijn meestal de bron van de zorg. Hoewel deze zaken zijn legitieme bronnen van zorg, de resulterende angst is overweldigend voor iemand met GAD.

Diagnose

De belangrijkste symptomen van GAD, zorgen en angst, moet later zijn gedurende ten minste zes maanden voor een diagnose van GAD. Bovendien moeten verscheidene andere symptomen voordoen zoals rusteloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, spierspanning en verhoogde prikkelbaarheid. Ook moet de bron van deze symptomen meerdere problemen, niet slechts één. Hoewel constante zorgen meestal niet voorkomen dat personen van het verrichten van bepaalde activiteiten, het maakt de uitoefening van deze activiteiten moeilijk en vaak onaangenaam.

Slaap

In slaap vallen en in slaap te blijven kan moeilijk zijn voor mensen met GAD zijn. Aangezien particulieren gebrek aan beheersing van hun zorgen, kunnen angstige gedachten die hun geest te voeren moeilijk om af te weren zijn. GAD-patiënten niet in staat blijken te slapen nacht na nacht als gevolg en kunnen beperkte energie gedurende de dag. Zij kunnen ook concentratieproblemen hebben en kan gemakkelijk geïrriteerd worden.

Associated Kenmerken

Personen met GAD ervaren vaak fysiek herkenbare symptomen. Angst kan zweten, misselijkheid, diarree en beven veroorzaken. GAD patiënten kunnen op scherp hele tijd. Ze kunnen gemakkelijk schrikken of springen op het geringste geluid. Individuen gediagnosticeerd met GAD hebben vaak een co-bestaande stemmingsstoornis, zoals depressie. GAD kan optreden met een andere angststoornis, zoals paniekstoornis, of een stof-gerelateerde aandoening, zoals alcoholmisbruik.

Zorgen

Personen met GAD hebben de neiging om het belang van punctualiteit genoeg benadrukken en kan overdreven angstig worden als ze te laat voor een afspraak. Ook zijn ze al bezig met de kwaliteit van hun werk op school of op het werk. Ze zoeken goedkeuring voortdurend en moeten worden gerustgesteld ze doen een goede baan. Vrouwen zijn vaker gediagnosticeerd met GAD dan mannen.

Behandeling

Anti-angst medicijnen worden vaak gebruikt om GAD behandelen. Cognitieve gedragstherapie kan helpen individuen verlichten spanning door te praten over hun zorgen. Oefening en meditatie kunnen patiënten helpen om zich te concentreren op hun lichaam in plaats van de schrijnende zorgen in hun achterhoofd. Meerdere behandelingen worden meestal noodzakelijk, vooral wanneer andere aandoeningen aanwezig zijn.