Karpaltunnelsyndrom & Kirurgi

Komprimeringen av mediannerven, ett nyckel nerv i handleden, orsakar ett smärtsamt och progressivt tillstånd som kallas karpaltunnelsyndrom. Syndromet kan korrigeras genom frisättning av trycket på karpaltunneln. En välkänd medicinsk åtgärd i USA är karpaltunneln släppoperation. Enligt American Society for Surgery av handen, kan svåra fall av Carpal tunnel symptom inte att försvinna helt efter operationen.

Symptom

Symtom på karpaltunnelsyndrom framsteg gradvis och kan innehålla stickningar, brännande känsla eller domningar i fingrarna och handflatan. Fingrar kan också känna sig svullen och värdelös. Det kan också finnas en minskning i greppstyrka, vilket gör det svårt att greppa små föremål eller göra en knytnäve. Om obehandlat eller kronisk, kan muskler tyna bort på botten av tummen. Om symptomen utvecklas, kan operation föreslås att korrigera nervskada.

Diagnos

En undersökning av axlar, nacke, armar och händer kan hjälpa till att avgöra om villkoret är karpaltunnelsyndrom. Det finns särskilda tester (Tinel s och Phalen s) som används för att bestämma om karpaltunnelsyndrom är närvarande. Electro tester, som används i nervledningsstudier, kan också avgöra om syndromet är närvarande. När väl diagnosen, bör en person söker behandling. Kirurgi kan vara det enda alternativet om det finns omfattande nervskador.

Behandling

Det första sättet karpaltunnelsyndrom kan behandlas är att vila handleden och handen i ungefär två veckor för att se till att tillståndet inte förvärras. Om denna behandling inte hjälper, kan en läkare först försöka icke-kirurgiska behandlingar, men
kirurgiska behandlingar är det vanligaste.

Icke-kirurgiska behandlingar

En läkare kan prova en av tre icke-kirurgiska behandlingar: droger, motion eller alternativa terapier. Olika droger kan frigöra svullnaden och lindra smärtan associerad med karpaltunnelsyndrom. Acetylsalicylsyra, ibuprofen eller andra receptfria smärtstillande kan lindra kortsiktiga symtom. Diuretika (vatten piller) kan minska svullnad och kortikosteroider (prednison) kan tas genom munnen eller injiceras direkt i handleden för att lindra mediannervtrycket.

Kortikosteroider bör inte tas utan läkares ordination. Förstärkning och stretching övningar kan vara till hjälp om en persons symtom är minskat. Kiropraktik vård och akupunktur är alternativa behandlingar som också kan vara effektiva icke-kirurgiska behandlingar.

Kirurgiska behandlingar

För symtom som varar i sex månader eller längre, är operation rekommenderas. Detta förfarande innefattar att släppa trycket på mediannerven genom skärning av band av vävnad runt handleden. Det finns två typer av kirurgi alternativ som används för karpaltunneln release: frigör kirurgi öppen och endoskopisk kirurgi.

Öppen frisättning kirurgi är den traditionella processen som används för att förbättra eller korrigera karpaltunnelsyndrom. Det görs genom att göra en skåra eller skära upp till 2 inches i handleden för att förstora karpaltunneln genom att skära karpalligamentet. Generellt frigör kirurgi öppen utförs som ett öppenvården förfarandet och under lokalbedövning, med undantag för ovanliga medicinska överväganden.

I endoskopisk kirurgi, gör kirurgen två halv tum snitt i handflatan och handleden. En kamera ansluten till ett rör införs sedan och används för att observera vävnad och skär karpalligamentet. Den endoskopisk kirurgi kan orsaka mindre obehag och snabbare funktionell återhämtning än frigör kirurgi öppen. Detta förfarande minskar ärrbildning och utförs också under lokalbedövning.