Kan een hormonale onbalans Oorzaak haargroei?

Hormonen regelen een groot aantal lichaamsfuncties. Haargroei is maar één van deze functies. Wanneer hormoonspiegels in het lichaam niet meer gebalanceerd, een aandoening bekend als hirsutisme ontwikkelen. Hirsutisme, of overmatige haargroei, wordt veroorzaakt door een onbalans van mannelijke hormonen.

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme is een hormoon-gebaseerde aandoening gekenmerkt door overmatige haargroei op het gezicht en lichaam bij vrouwen.

Symptomen

Symptomen van hirsutisme omvatten donkere, dikke haargroei op het gezicht, borst, buik en rug.

Oorzaken van hirsutisme

Hirsutisme wordt veroorzaakt door hoge niveaus van mannelijke hormonen in het lichaam. Verschillende omstandigheden kan het niveau van hormonen verhogen in het lichaam, inclusief polycysteus ovarium syndroom en het syndroom van Cushing. Andere oorzaken van hirsutisme zijn onder andere overgevoelige haarzakjes, bepaalde medicijnen en genetica.

Behandeling

Uw arts zal waarschijnlijk een geneesmiddel voorschrijven om het teveel aan mannelijke hormonen in je lichaam blokkeert. Deze mannelijke hormoon blokkers nemen meestal drie tot zes maanden te gaan werken. Ze beïnvloeden de nieuwe groei en weinig doen voor de reeds bestaande overtollige haren. Geboortebeperking medicatie kan ook worden voorgeschreven aan mannelijk hormoon niveaus te verlagen.

Waarschuwing

Medicijnen die mannelijke hormonen blokkeren kan leiden tot geboorteafwijkingen. Het gebruik van anticonceptie wordt sterk aangeraden.