Is het vaccin voor Gordelroos veilig?

De vaccinatie voor gordelroos is goedgekeurd en aanbevolen door de Food and Drug Administration voor het gebruik bij volwassenen die 60 jaar of ouder in leeftijd. Het maakt gebruik van een levend virus, en kan een milde gordelroos uitbraak veroorzaken; mensen die dit ervaren kan varicella-zoster virus verspreiden naar mensen die nog nooit de waterpokken hebben gehad. Het wordt ook niet aanbevolen voor alle volwassenen, met name degenen die immuungecompromitteerd. Echter, de voordelen meestal opwegen tegen de risico's voor de meeste volwassenen.

Aanbevelingen

De gordelroos vaccin wordt aanbevolen voor gebruik bij volwassenen in de leeftijd van 60. Er is ook geen leeftijdsgrens voor het vaccin; het veilig kan worden gebruikt, zelfs bij oudere mensen en degenen die al gordelroos hebben gehad (om hun kansen op recidief te verminderen). De Centers for Disease Control en Prevention (CDC) meldt dat nader onderzoek kan aangeven dat de aanbevolen leeftijd voor vaccinatie zelfs kan worden verminderd tot 50 in de toekomst, want dit is wanneer de kans op het ontwikkelen van gordelroos beginnen te stijgen.

Contra-

Er zijn verschillende groepen mensen die niet moeten worden ingeënt tegen gordelroos. Dit geldt ook voor mensen die voor bijna elke reden een verzwakt immuunsysteem, zoals HIV-positieve mensen of mensen die op immunosuppressieve therapie of een andere aandoening die het immuunsysteem verzwakt. Mensen die een chemo, bestraling of behandeling met steroïden mag niet worden gevaccineerd tegen gordelroos, volgens de Mayo Clinic; andere groepen zijn personen met een ernstige allergie voor gelatine, die bot of lymfe kanker en de mensen hebben gehad met actieve tuberculose.

Risico's

Sommige mensen ontwikkelen een milde gordelroos uitslag na wordt gevaccineerd omdat het vaccin maakt gebruik van een levend virus. Volgens James M. Steckelberg, MD, kon deze uitslag een risico van overdracht van het varicella-zoster-virus aan degenen die nog niet hebben ontwikkeld waterpokken vormen, hoewel hij merkt op dat dit vooral een punt van zorg in theorie; de CDC merkt op dat er geen gedocumenteerde gevallen van deze vorm van transmissie van VZV.

Side Effects

De bijwerkingen van het vaccin algemeen mild. Zij omvatten, volgens de CDC, een lokale reactie op de injectieplaats waaronder eventueel roodheid, pijn en jeuk en hoofdpijn.

Voordelen

De gordelroos vaccin kan niet voorkomen dat een bepaald individu uit het ontwikkelen van een actief geval van gordelroos. De Mayo Clinic meldt dat vaccinatie tijdens een uitbraak zowel de duur en ernst van de symptomen kan verminderen; de CDC bovendien meldt dat wordt gevaccineerd kan het risico op het ontwikkelen van gordelroos gesneden door de helft, terwijl ook aanzienlijk verlagen de kans op het ontwikkelen van postherpetische neuralgie, een aandoening waarbij de pijn van gordelroos blijft nadat de uitslag is verdwenen.