Is het trigeminusneuralgie of gewoon een kiespijn?

Trigeminusneuralgie (TN) is een van de meest voorkomende vormen van pijn in de mond. Bij patiënten met deze aandoening, kan neurologische bevindingen volkomen normaal te zijn, maar de pijn blijft, ondanks aanvankelijke succes met medicatie. Vaak patiënten ervaren doorbraakpijn zelfs medicinale, waardoor de behoefte aan meer en meer medicijnen om de benodigde hulp ontvangen. Voor sommige patiënten pijn blijft ondanks het hebben van een tand getrokken. TN werd voor het eerst erkend in 1900 als voorwaarde behandeld door volledige ablatie van de Gasser ganglion.

Over

Volgens Manish Singh, MD van Hahnemann University Hospital, trigeminusneuralgie is een pijnlijke aandoening van de mond en de hersenzenuw V. TN kan verschijnen als een migraine clusterhoofdpijn en aanvankelijk gediagnosticeerd worden als een gemeenschappelijke kiespijn of zelfs TMJ. Echter, bij behandeling van deze aandoeningen, de patiënt geen hulp ontvangen. TN is het meest voor bij vrouwen, verschijnen twee keer zo vaak. Het is ook een voorwaarde dat een korte looptijd heeft, met onset ouder dan 50 jaar.

Symptomen

Volgens Singh, de primaire symptomen van trigeminusneuralgie zijn voorbijgaande scherpe pijn die op de zijkant van het gezicht en het hoofd verschijnen. Dit kan lijken op een cluster hoofdpijn of migraine pijn. Andere symptomen zijn intermitterende pijn die verdwijnt gedurende langere tijd tussen de aanvallen. Na de aanval, gevoelloosheid gezicht is meestal niet aanwezig, noch zijn er meestal aanvallen terwijl de patiënt slaapt.

Oorzaken

Compressie van de hersenzenuw V is de primaire oorzaak van trigeminale neuralgie, stelt Singh. Veel andere voorwaarden moet bestaan ​​met TN. Voorbeelden hiervan zijn: glossofaryngeale neuralgie (GN) en occipitale neuralgie (ON) syndromen. Dit zijn twee zenuw syndromen die resulteren in pijn in het gezicht en de mond gebieden van het hoofd. Andere aandoeningen zoals multiple sclerose kan ook een effect hebben op aangezichtspijn.

Behandelingen

Volgens Singh, ongeveer 75 procent van de patiënten met TN kunnen hulp ontvangen met medische therapie. Aangezien dit is een voorwaarde dat er gebeurt bij oudere personen, suggereert hij dat de medische behandeling is de logische en passende initiële therapie voor TN. Veel mensen kiezen voor medische behandeling na het eerste jaar van de behandeling stop te zetten, omdat de aandoening gaat vaak in remissie. Echter, veel mensen besluiten om later verder behandelingen wanneer de aandoening terugkeert. Een grote verscheidenheid van geneesmiddelen zijn in de behandeling van TN, waaronder gabapentine en Lamotrignene, zowel anti-epileptica effectief gebleken.

Chirurgische Behandelingen

Singh suggereert dat na verloop van tijd de medicatie behandeling begint zijn effectiviteit verliezen. Als gevolg hiervan kunnen patiënten beginnen te doorbraakpijn ervaren. Chirurgie kan de volgende beste optie zijn. Een suggestie is gamma knife chirurgie. Deze bijzondere chirurgische ingreep is vooral effectief in de behandeling van trigeminus neuralgie. Echter, chirurgische interventie is niet effectief voor mensen die middelbaar hebben TN aan multiple sclerose.