Is galblaas operatie noodzakelijk?

Galstenen kleine, harde afzettingen die in de galblaas, die een klein, peervormig orgaan net onder de lever vormen. Galstenen zijn de meest voorkomende oorzaak van galblaas ziekte. Galblaas chirurgie wordt vaak aanbevolen voor de behandeling van galstenen.

Feiten

Galstenen zijn een frequente klacht, vooral bij vrouwen boven de 50. Zodra de symptomen verschijnen, is een operatie meestal aangegeven.

Symptomen

De symptomen omvatten plotselinge pijn in de rechter bovenbuik, pijn in het midden van de buik net onder het borstbeen, pijn tussen schouderbladen of pijn onder de rechter schouder.

Evaluatie

Galstenen worden ontdekt tijdens een proef gedaan voor een andere aandoening, bijvoorbeeld een echografie of computertomografie (CT) scan. Galstenen die geen symptomen veroorzaken meestal geen behandeling.

Complicaties

Galblaas operatie kan een medische noodzaak zijn. Onbehandelde galblaas ziekte kan leiden tot infectie of ernstige ontsteking van de alvleesklier, die levensbedreigend kan zijn.

Waarschuwing

Als er tekenen van een ernstige galsteen complicatie te ontwikkelen, zoek onmiddellijk medische zorg. Symptomen zijn onder meer buikpijn zo intens dat een comfortabele positie niet kan worden gevonden, hoge koorts, rillingen of vergeling van de huid of ogen.