Inleiding tot Vasculaire Echografie

Ultrageluid is een veilige beeldvormende modaliteit die wordt gebruikt om beelden van structuren binnen het lichaam. Unlike röntgenstralen, ultrageluid niet-ioniserende straling in de vorm van geluidsgolven. Echografie kan worden gebruikt als een niet-invasief onderzoek van de bloedvaten.

2D Ultrasound

Tweedimensionale (2D) echografie produceert afbeeldingen met grijstinten. Heldere vloeistof geeft niet geluidsgolven, zodat de bloedvaten zijn zwart structuren op de echo. Andere weefsels produceren echo's en is aangetoond dat verschillende grijstinten. Plaque binnen een slagader kan worden beschouwd als een lichtgrijze structuur. Bloedstolsels in een ader niet zichtbaar wanneer ze relatief nieuw. Oudere bloedstolsels kunnen donker of grijs kijken.

Pulsed Doppler

Doppler meet de beweging en snelheid van bloedcellen in de bloedvaten. Pulsed Doppler produceert golfvormen die de snelheid van de bloedstroom te tonen. Het spectrum bestaat uit een horizontale basislijn. Golfvormen omhoog beweegt en boven de basislijn tonen dat bloed van het hart reist. Golfvormen bewegen naar beneden te tonen bloed dat zich beweegt in de richting van het hart. In de meeste slagaders, elk compleet, arteriële golfvorm toont een lichte omkeerpunt op een bepaald punt in elke golfvorm. Veneus bloed stroom dient vrijwel altijd onder de basislijn.

Kleur Doppler

Color Doppler wordt gebruikt om aan te tonen waar de bloedstroom en de richting van de bloedstroom in verband met de transducer of camera. Het beeld kleur Doppler wordt over het beeld heen 2D. Het ultrasone systeem wijst de bloedcellen kleur. De ultrasone instellingen zijn meestal ingesteld rode binnen de slagader te tonen. Blauw geeft bloedstroom in de tegengestelde richting.

Protocol

Vasculaire beeldvorming combineert 2D-beeldvorming, pulsed wave Doppler, en de kleur Doppler om een ​​volledig onderzoek te verwerven. In het algemeen wordt elk gedeelte van een slagader of ader afgebeeld met elke technologie. Met veneuze imaging, worden 2D beelden van dwarsdoorsneden van de ader verkregen. De doorsnede beelden tonen een beeld van een open geest en een afbeelding van een gesloten ader als gevolg van de druk die wordt uitgeoefend door de sonographer.

Voorbereiding van de patiënt

Er is geen noodzakelijke voorbereiding voorafgaand aan het examen. Wanneer de patiënt arriveert, wordt hij gevraagd om zijn broek te verwijderen en op een jurk te zetten. De patiënt wordt gevraagd te gaan liggen op een onderzoekstafel. De romp kan worden verhoogd. Handdoeken worden gebruikt om kleding van ultrasound gel beschermen. De gel wordt aangebracht langs de binnenkant van het been waar de sonographer scant. Vasculaire examens kan overal duren 20-90 minuten.