Informatie over Inverse Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte effecten tot 10 miljoen mensen in de Verenigde Staten. Het is niet besmettelijk. Afhankelijk van waar op het lichaam het zich voordoet, artsen classificeren psoriasis in vijf grote types, waaronder inverse psoriasis.

De Feiten

Inverse psoriasis is een chronische huidaandoening. Het verandert de levenscyclus van huidcellen, waardoor ze bouwen met abnormale snelheid op het oppervlak van de huid. Dit leidt tot de vorming van dikke, schilferende plekken op de huid en ook om rode vlekken, droge jeukende huid. De ernst van de inverse psoriasis verschilt van patiënt tot patiënt. In sommige is slechts een occasionele ongemak, terwijl anderen kan zo ernstig te schakelen zijn.

Oorzaken

De oorzaak van de inverse psoriasis is nog onduidelijk, maar de artsen geloven dat het een soort auto-immuunziekte. Iets activeert T-cellen, een type witte bloedcellen die gewoonlijk bestrijdt bacteriën en virussen. In een psoriasis patiënt, de T-cellen aanvallen gezonde huidcellen, waardoor een cyclus van snelle groei van huidcellen en de vorming van psoriasis laesies op de huid. Inverse psoriasis zou kunnen zijn erfelijk.

Symptomen

Inverse psoriasis plaatsvindt binnen de huid plooien van het lichaam van een persoon. Het kan verschijnen in de oksels, onder de borsten en in de liezen, geslachtsdelen en billen. Aangetaste huid krijgt een rode, glanzende uitstraling en is glad aan. De laesies zijn geïrriteerd en verergerd door wrijving en zweten, die beide zijn moeilijk te vermijden in de huidplooien.

Triggers

Inverse psoriasis blijft vaak slapende totdat het wordt geactiveerd. Het komt dan uit remissie en laait weer. Voorkomende triggers voor psoriasis omvatten schade aan de huid, zoals een snee of zonnebrand, een toename van stress en infecties zoals keelontsteking. Sommige medicijnen kunnen ook leiden tot psoriasis, zoals lithium en antimalariamiddelen. Andere mogelijke triggers zijn roken, overmatig alcoholgebruik en een gebrek aan zonlicht.

Behandeling

Er is geen remedie voor inverse psoriasis, maar er zijn een aantal behandelingen die verlichting kan bieden. Topische corticosteroïden voorgeschreven worden gewreven op de gevoelige huid zoals die gevonden in plooien van het lichaam. Andere actuele behandelingen omvatten retinoïden, vitamine D-analogen en moisturizers. Lichttherapie kan verbeteren de symptomen van inverse psoriasis. Artsen richten op de huid met gecontroleerde hoeveelheden UVA en UVB-stralen. Er zijn verschillende orale medicijnen beschikbaar voor de behandeling van de ziekte ook. Deze behandelingen kunnen alleen of in combinatie worden gebruikt.