Infectie van de alvleesklier

Pancreatitis is een ontsteking of infectie van de grote klier achter de maag --- de pancreas. Deze klier scheidt enzymen die samen met gal om voedsel te verteren. In pancreatitis, de spijsverteringsenzymen activeren te snel beschadigen de weefsels die ze produceren.

Soorten

Er zijn twee soorten pancreatitis --- acute en chronische. Acute pancreatitis plotseling optreedt, maar meestal verdwijnt binnen een paar dagen met de behandeling. Chronische pancreatitis is persistent en nooit geneest of verbetert, in plaats daarvan steeds erger in de tijd.

Oorzaken

Een aantal dingen zijn bekend om pancreatitis, waaronder alcoholisme, roken van sigaretten en verwondingen aan de buik veroorzaken. Zweren, familiegeschiedenis en hoge calcium in het bloed kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte.

Symptomen

Symptomen van acute pancreatitis zijn misselijkheid, braken en buikpijn die uitstraalt naar uw rug en voelt erger na het eten. Chronische pancreatitis symptomen zijn onder andere buikpijn, indigestie en vette, stinkende ontlasting.

Diagnose

Pancreatitis diagnose kan abdominale röntgenfoto's en CT scans worden uitgevoerd. Bloed en ontlasting monsters worden genomen voor het testen, en abdominale echo's kunnen ook worden aanbevolen.

Behandeling

Ziekenhuisopname meestal nodig om pancreatitis te behandelen, en zodra de toestand gestabiliseerd met rust en pijnstillers, zal de behandelende artsen behandeling van de onderliggende oorzaak van de ontsteking.