Hypofys Brain Tumör Symptom

Hypofysen, som ligger i hjärnan, går tyst om sin verksamhet för att styra viktiga hormoner som behövs av kroppen. Om storleken på en ärta, är det ofta kallas "master gland" eftersom den berättar andra körtlar hur mycket hormon att producera. Även om de flesta hypofystumörer är godartade, kan vissa växa sig stora och sätta press på hypofysen och omgivande områden i hjärnan. Andra hypofystumörer kan påverka hormonproduktionen, som har en betydande inverkan på kroppen. Erkännande av symptom är avgörande för tidig diagnos och framgångsrik behandling.

Typer av hypofystumörer

Tumörer på hypofysen falla i två kategorier. Den första är en sekretorisk tumör, som också refereras till som en fungerande tumör. Denna typ av tumör är ansvarig för överproduktion av hormoner. Den andra typen av tumör i hypofysen kallas icke-sekretoriska och ofta orsakar problem på grund av sin storlek. En icke-sekretoriska tumören trycker på omgivande områden av hjärnan. Båda typer av tumörer kan vara svåra att diagnostisera eftersom symptomen inte är konsekvent från person till person.

Sekretoriska Tumör Symptom

En typ av sekretorisk tumör stimulerar binjuren, vilket gör det skapar för mycket kortisol, orsakar muskelsvaghet, viktökning och ansikts rundhet. En annan skapar för mycket tillväxthormon, vilket orsakar förstoring av fötter och händer, kraftiga svettningar och hjärtproblem. Vissa tumörer orsakar för mycket prolaktin skapas, vilket minskar östrogen och testosteron hos kvinnor och män. Icke-gravida kvinnor kan producera bröstmjölk medan män kan uppleva infertilitet, impotens och förstorade bröst. Andra tumörer producerar för mycket sköldkörtelstimulerande hormon, orsakar hypertyreos som ger hjärtklappning, nervositet och plötslig viktnedgång.

Icke Sekretoriska tumör Symtom

Denna typ av tumör är relaterad till dess storlek. Som det växer trycker den på hypofysen och omgivande områden i hjärnan. Hypofysen kan sluta skapa tillräckligt med hormoner och orsaka hypopituitarism. Symtomen omfattar viktminskning, överdriven urinproduktion och törst, illamående och trötthet. Vissa tumörer trycker på synnerven och orsaka synnedsättning, illamående och huvudvärk.

Orsaker

Orsaken till hypofystumörer är okänd även om en liten procent verkar vara ärftlig. En sjukdom som kallas multipel endokrin neoplasisa I (MÄN I) tros vara inblandade. Detta villkor är ärvda och påverkar flera av de endokrina körtlar såsom sköldkörtel, bukspottkörtel, bisköldkörteln, binjurar och hypofys. En annan ärftlig sjukdom tros öka sannolikheten för hypofystumörer är Carney komplex. Detta är en sällsynt och ärvd sjukdom som orsakar tumörer i de endokrina körtlarna, hjärta, nerver och hud.

Behandling

Behandlingen är beroende av storleken och typen av tumör, om det är att skapa hormoner, har spridit sig till hjärnan eller det finns synproblem. Kirurgi används vanligen för att avlägsna tumören, om den orsakar synförlust på grund av tryck på synnerven. Strålbehandling används också efter operation eller som en huvudbehandling. Föreskrivna mediciner inkluderar kabergolin (Dostinex) och bromokriptin (Parlodel), vilket kan krympa vissa tumörer och blockera det alltför stora utsläpp av hormoner.