Hur mycket luft kan dina lungor ut?

Varje minut, utan din medvetna tankar, berättar din hjärna din kropp att ta upp syre. Även den luft vi andas är oftast gjorda av kväve, är syrehalten vad vi behöver mest. En arg barn kan hålla andan tills han svimmar. Syre är så viktigt för oss att den arga barnets kropp kommer att ta över i stället låta honom skada sig själv med långvarig syrebrist.

Lung Struktur

När du andas in genom munnen eller näsan, är luften du tar in transporteras till lungorna genom ett rör som kallas luftstrupen eller luftstrupen. Luftstrupen delar sig i två rör, som kallas bronkerna, som leder till dina två fotbollsstora lungor. Var och en av bronkerna splittringar i ännu mindre rör som kallas bronkioler, vilket leder till olika delar av lungan. Bronkioler bryta sig in ännu mindre rör som kallas alveoler, som är täckta med små blodkärl som kallas kapillärer.

Lung Function

Syftet med våra lungor är utbytet av gaser. Våra kroppar behöver syre för att kunna fungera. Vi måste också utvisa, eller andas ut koldioxid. Dessa funktioner utförs i lungorna. Blodet syresätts i alveolerna, och koldioxid avlägsnas från blodceller som skall utandas. Ett membran under våra lungor kallade membrankontrakt när vi andas in, och expanderar så att vi kan pressa luften tillbaka ut. Allt detta styrs omedvetet av ett center i våra hjärnor.

Kapacitet

Våra lungor är aldrig riktigt tom på luft, även efter att vi känner att vi har andats ut så djupt som möjligt. Typiska mätningar lungkapacitet inte tar hänsyn till liter eller så av luft som alltid finns kvar i våra lungor. En genomsnittlig vuxen har en lungkapacitet på cirka fyra och en halv liter. Vuxna har en större kapacitet än barn; hanar har normalt en större kapacitet än honorna. Verktyget används för att mäta lungkapacitet kallas spirometer.

Hälsa

Kvaliteten på luften vi lägger in i våra lungor kan kraftigt påverka deras effektivitet och allmänna hälsa. Förorenad luft eller cigarettrök försämra våra lungor förmåga att fungera på topp. Sjukdomar som astma, bronkit och emfysem kommer också att påverka lungkapacitet, i alla fall gör det svårare för våra lungor att fungera.

Förbättra din lungkapaciteten

En högt utbildad idrottsman kan ha en lungkapacitet som bra på sex och en halv liter, nästan 50 procent högre än en genomsnittlig vuxen. Våra lungor kan tränas med tiden för att ta in mer syre som kroppen behöver det. Motion som förbättrar lungkapacitet kallas aerob träning. Att öka kapaciteten i dina lungor kommer att innebära att du måste andas färre gånger på en minut för kroppen att få samma mängd syre som en person med lägre lungkapacitet.