Hur man ökar Hemoglobin

Hemoglobin är ett protein som innehåller järn och utförs genom kroppen av röda blodkroppar. Om du har låga nivåer av hemoglobin i blodet, anses du anemisk och har ett lågt antal röda blodkroppar. Även detta villkor är inte alltid livshotande, kan anemi leda till att du känner dig svag eller trött, om tillståndet är milt. Om den lämnas helt obehandlad kan tillståndet bli kroniska och orsaka bröstsmärtor och även hjärtinfarkt. Du måste ha en tillräcklig mängd järn i kroppen och bygga upp protein i blodet för korrekt funktion, särskilt när det gäller att ha friska lungor. En sänkt antal röda blodkroppar påverkar mängden syre som levereras till kroppen.

Instruktioner

•  Rådgör med din läkare för att hitta orsaken till järnbrist. Ett enkelt blodprov kommer att ge läkaren exakt nivån av hemoglobin i blodet. Det finns många orsaker till järnbrist: en brist på vitaminer och järn i kosten, vissa receptbelagda mediciner, autoimmuna sjukdomar såsom lupus, graviditet och kroniska blödningsrubbningar kan orsaka låga hemoglobinnivåer. När din läkare kan hitta orsaken till problemet, kan han arbeta med dig på en behandlingsplan.

•  Prova en järntabletter. Din läkare kan förskriva eller rekommendera ett järntillskott som du kan ta varje dag. Några av dessa kan vara något hårda på magen och tarmarna, så tala med din läkare om eventuella biverkningar. Ta tillägget med mat för att undvika en del av obehag.

•  Ändra din kost för att inkludera hälsosammare alternativ. Det finns två typer av järn. En typ du får från att äta livsmedel som nötkött, kyckling och fisk, och den andra typen som du får från att äta frukt, grönsaker, spannmål och nötter. När de två typerna av järn kombineras, är det absorberar bättre i kroppen. Ökande en typ ensam kan hjälpa, men prova att lägga båda typerna i din kost. Ät en nötkött skålen tillsammans med sidor av färska eller ångade grönsaker och mellanmål på nötter eller frukt under hela dagen för att hålla din energi och nivån av hemoglobin upp.

•  Undvik mat som bryter ner mängden järn kroppen absorberar. Överskjutande mängder av kalcium och fibrer kan hämma den mängd järn som absorberas in i blodet. Socker är också en gärningsman, särskilt i kolsyrade läskedrycker och choklad. Ladda upp på magert protein, livsmedel som innehåller mycket C-vitamin och grönt, bladgrönsaker. Tala med din läkare om varje receptbelagda och receptfria mediciner du tar. Några av dessa, särskilt de som innehåller mycket kalcium såsom antacida, kan hålla kroppen från att absorbera en del av järnet som det blir.