Hur man behandlar en knäskada hemma

En knäskada kan vara allt från en smärtsam olägenhet för en gnagande tillstånd till en stor medicinsk nödsituation. Ofta kan en mindre knäskada behandlas hemma. Om du inte kan gå, om du inte kan flytta leden eller om det sväller vid skada plats, du vet att det är bäst att söka en läkares råd. Enligt anvisningar från läkare, at-home vård efter en mer allvarlig knäskada är ofta detsamma.

Instruktioner

PRIS vårdprogram

•  "P" står för "skydda." Skydda mot ytterligare skada genom att linda ett knä med en mindre vrickning eller överanvändning skada i ett elastiskt tryckförband (Ess och Spenco är ledande varumärken). En mer allvarlig skada kan kräva kryckor för att hålla vikten av den skadade leden, eller möjligen ett stag för stabilisering.

•  "R" står för "vila". Stanna av dina fötter i minst en dag i även de mest mindre fall. Mer allvarliga skador kommer sannolikt att kräva mer vila. Även efter att du kan lägga vikt på knäet, är det bäst att begränsa din dagliga aktivitet tills du känner dig starkare.

•  "I" står för "ice". En is väska eller en påse frysta ärtor eller majs läggs över eller till och med fastspänd på knäet minimerar smärta och svullnad. Lämna det på i 20 minuter, tre eller fyra gånger om dagen. Om du lämnar den för länge (huden blir stel eller börjar göra ont), kan du vara att skada din hud samtidigt som man försöker att läka knäet.

•  "C" står för "komprimering". Ett elastiskt bandage runt knät kommer att minimera vätska uppbyggd runt knäleden. Bandaget bör vara tillräckligt stram för att krama knäet men löst nog att inte orsaka röda fördjupningar i huden.

•  "E" står för "höjden." När det är möjligt, hålla benet upp av propping den över två kuddar på en säng, soffa eller soffbord, eller genom att sitta i en vilstol med fotstödet uppåt. Detta minskar också vätska uppbyggd och uppmuntrar läkning.

Tips

  • Ring din läkare om skadan inte verkar vara bättre efter en dag eller två.