Hur man använder en ankelfotortos (AFO)

Om du har fot eller fotled smärta, är det möjligt att en ankelfotortos (AFO) kan bidra till att lindra din smärta. Ortoser är anordningar som placeras i dina skor som hjälper till att justera hur du går och står. Dessutom kan vissa enheter såsom avgjutningar och hängslen användas om smärtan eller tillståndet är allvarligt.

Instruktioner

•  Bestäm vilken typ av AFO du tror att du kommer att behöva. Om du har fot smärta, har en låg eller hög båge, eller är handfallen, du sannolikt behöver en enkel ortos som är skräddarsydd för din fot. Om däremot har din oro för att göra mer med din fotled eller underben extremitet, du kommer troligen inte bara behöver en fot ortos, men också någon form av ett stag.

•  Beställ premade mögel eller gjutna. Besök en webbplats som gör att du kan förbeställa en ortos mögel eller gjutna. Ett exempel på en sådan webbplats är FootinMotion.com eller KevinOrthotics.com (se referenser).

•  Följ anvisningarna på formen eller gjutna som sannolikt kommer att kräva dig att kliva barfota in i en skum eller blandning som kommer att ta en form av foten.

•  Maila formarna tillbaka till företaget som du köpt dem och de kommer att skapa en ortos för dig och skicka det tillbaka till dig.

•  När du har fått din ortos, placera dem i dina skor och bära dem så regelbundet som möjligt. Först blir det svårt att vänja sig vid dina ortoser, och de kan verka mer smärtsamt än du förväntar dig. Men inom en vecka eller två kommer du att märka en enorm förbättring och smärtan kommer att minska.

Tips

  • Om smärtan kvarstår, kanske du vill besöka en fotvårdsspecialist som kan skapa anpassade ortoser för dig eller kan hjälpa dig med de ortoser du köpt på nätet.