Hur kombinera Over the Counter & receptbelagda mediciner

Många läkare förskriva läkemedel för att bota sjukdomar, hantera kronisk smärta eller behandla vissa sjukdomar. Over-the-counter mediciner som finns tillgängliga utan recept är också populära för att behandla vanliga sjukdomar såsom milda förkylningar, feber och muskelvärk. Den som tar en kombination av olika läkemedel bör vara försiktig och undvika att ta läkemedel som interagerar med varandra och orsakar milda eller allvarliga biverkningar. Kombinera over-the-counter och receptbelagda mediciner är vanligt förekommande, men kräver en del planering och forskning för att säkerställa din hälsa och säkerhet.

Instruktioner

•  Gör en lista. Innan du går in för en medicinsk utnämning, göra en lista över de receptbelagda läkemedel, receptfria mediciner och eventuella tillägg som du för närvarande tar. Gå igenom listan med din läkare så att han kan förskriva ett läkemedel som inte kommer att interagera med något du redan använder. Om din läkare behöver förskriva ett läkemedel som kan orsaka problem i kombination med något man nu tar, han kan ge dig råd om alternativ, till exempel att justera din dos eller byta till ett annat läkemedel.

•  Fyll alltid dina recept på samma apotek. Om du gör det ser till att apotekspersonalen har tillgång till förteckningen över mediciner som du för närvarande ordineras. Om du funderar på att ta en over-the-counter läkemedel, rådfråga apotekspersonalen att se till att det inte kommer att interagera ogynnsamt med något som du redan tar. Apotekare är utbildade för att förstå hur läkemedel interagerar och ge värdefulla råd till patienter om deras mediciner. Om du är osäker på att ta en medicin, kan apoteket hjälpa dig att avgöra om det är säkert.

•  Läs varningsetiketter på alla dina mediciner ordentligt innan du tar dem. Receptbelagda läkemedel och OTC-läkemedel har en uppsjö av information som anges på etiketten. Läs den här informationen noga, och ta del av de avsnitt som listar de interaktioner eller oönskade biverkningar som kan uppstå när det tas tillsammans med andra mediciner. Om du tappar bort varningsetiketten, webbplatser som RXList.com och Drugs.com ge omfattande information om medicinering interaktioner. Du kan kontakta läkemedelstillverkaren om råd också.

Tips

  • Delar aldrig föreskrivna läkemedel med vänner eller familj. När en läkare ordinerar ett läkemedel, är det avsett att fattas av enbart den specifika patienten. Doseringen att din vän tar kan orsaka allvarliga biverkningar om de tas av någon annan.