Hur identifiera juvenil reumatoid artrit

Om du misstänker att ditt barn har juvenil reumatoid artrit, måste du se husläkare eller barnläkare. Det finns inget definitivt test för juvenil reumatoid artrit. I stället måste läkaren samla olika data för att komma fram till en diagnos.

Instruktioner

•  Obs huvudsymtomen. Läkaren kommer att bedöma går med en hälta, morgonstelhet, gynnade användning av en arm eller ett ben och allmän inaktivitet. Barnet med juvenil reumatoid artrit upplever ofta korta anfall av feber på kvällen. Skarvar verkar svullen.

•  Ta en sjukdomshistoria. Läkaren kommer att be om varaktigheten av symptomen. Smärtan och svullnaden måste pågå sex veckor för att stödja en diagnos av juvenil reumatoid artrit. Läkaren kommer att be om någon i släkten andra autoimmuna sjukdomar.

•  Genomföra en fysisk undersökning. Läkaren kommer att undersöka lederna för svullnad och ömhet. Tester kommer att leta efter minskad styrka i musklerna runt dessa leder. Lymfkörtlar i halsen kommer att kontrolleras för utvidgningen. Läkaren kommer att leta efter tecken på omfattningen och svårighetsgraden av artrit inklusive utslag, känslighet i ögat för starkt ljus, klumpar och tecken på att de inre organen har drabbats.

•  Eliminera andra förklaringar. Andra sjukdomar kan härma juvenil reumatoid artrit. Läkaren kommer att ställa frågor och köra blodprov för att utesluta eventuella konkurrerande diagnoser såsom skador, infektioner, bensjukdomar, borrelia och lupus. En skelettscintigrafi kommer att ytterligare förklara orsakerna till ben och ledvärk.

•  Kör en sänkningsreaktion (ESR) test och antinukleära antikroppar (ANA) test. ESR-dokument hur snabbt röda blodkroppar faller till botten av ett provrör. Den är snabbare i de med artrit. ANA är ett blodtest för autoimmunitet. Det är en stark prediktor för ögonkomplikationer i juvenil reumatoid artrit.

•  Genomför en reumatoid faktor (RF) test. Detta blodprov söker en antikropp ibland hos barn med juvenil reumatoid artrit. RF-test ger inte en definitiv diagnos. Antikroppen finns oftare hos vuxna med artrit.

•  Klassificera juvenil reumatoid artrit. En diagnos av juvenil reumatoid artrit är märkt som en av tre typer. När fyra eller färre skarvar påverkas, kallas det pauciarticular. Polyartikulär innebär minst fem leder. Namnet systemisk gäller när andra delar av kroppen såsom organ är drabbade och andra symptom som feber och utslag uppträder.

Tips

  • Den husläkare eller barnläkare får en remiss till en pediatrisk reumatolog. Denna typ av läkare specialiserad på diagnos och behandling av artrit hos barn.