Hur fungerar en stukad handled inträffa?

Handleden trycks in för långt

Din handled består av flera små ben som hålls samman av ligament, muskler och senor. En vrickning uppstår när ett ligament, som ansluter ben till ben, trycks bortom dess vanliga rörelseomfång. Till exempel, om du halkar på en isfläck och fall, är din instinkt att fånga dig själv. Dock är vikten av din kropp trycka in handen i marken mer än handleden är konstruerad för att hantera. Detsamma gäller med vissa idrottsskador. En fotboll som slår din hand med en hög hastighet kan orsaka handleden till sängs för långt, över stretching ligament. När du har en handled vrickning, det finns inga brutna ben, bara skadade vävnader.

Vävnaderna Skadad

Varför exakt gör en ansträngd ligament orsaka så mycket smärta? Ligament är gjorda av fibrös vävnad som inte har mycket givande. Till skillnad från en muskel, ligament är inte utformade för att dra ihop sig och slappna av, de förblir samma längd för de flesta av sina liv. Ledband i handleden håller dina handlovsbenen glider smidigt över varandra, medan samtidigt hålla dem stabila nog för att stödja handleden under aktiviteter. När ett ligament är ansträngd, inte omedelbart tillbaka den till sin forna form och storlek. Det finns tre grader av handleden stukningar. I den minst allvarliga, eller grad en är ligamentet ansträngd men annars inte är skadad. I en klass två vrickning, är en del av ligament slits under skadan. I den allvarligaste handled vrickning, är en klass tre ligament allvarligt eller till och med helt sönderriven.

Wrist Smärta och instabilitet Följ

När din ligament är skadad efter en handled vrickning, börjar kroppen sin läkningsprocess. Blod och vätskor rusa till den skadade platsen, ofta orsakar märkbar svullnad inom några minuter. Förutom den smärta som orsakas av skadan i sig, orsakar svullnad mer tryck på platsen för skada och kan faktiskt öka din smärta. Du kanske märker blåmärken på handleden, och kan till och med ha svårt att flytta den. Ett av de största problemen efter en handled vrickning är gemensam instabilitet. Eftersom ligament i handleden håller så många ben tillsammans kan skada ens en liten del av ligamentet lämna din handled sårbar. Tills du ser en läkare, var försiktig med din handled. Du kan faktiskt orsaka mer skada på dina ledband genom att försöka flytta din handled, eller genom att fortsätta idrottsaktiviteter efter en stukning.