Hur får man den smärtlindring du förtjänar


Smärta anses nu vara den "femte vitala" för alla patienter. Med andra ord smärta är lika viktig som din temprature, blodtryck och andra standardparametrar som rutinmässigt kontrolleras i en medicinsk kontor eller sjukhus. Men många clinicans saknar fortfarande smärta manamgent färdigheter, knowlegde och kunniga. Denna artikel kommer att hjälpa möjligt för dig att förstå smärta, din rätt till behandling, och hur man får den bästa befrielse möjligt för ditt tillstånd.

Instruktioner

•  Låt sjuksköterska eller läkare vet att du är i smärta. Beskriv när smärtan började, gradera intensiteten av smärtan (1-smärtfri till 10-svår smärta). Informera läkaren om vad din smärta; är det konstant? bultande? stickande? orsakas av vissa aktiviteter? minskat med viss verksamhet. Slutligen uppriktigt uttrycka hur smärtan påverkar ditt liv hemma, socialt och på arbetet. Var inte rädd för att säga ifrån, men vara tydlig, ärlig, exakt och nivå rubriken om din oro.

•  Säker läkaren undersöker din smärta. Det mesta av vad patienterna säger kliniker är underbyggnad av tentamen. Men se till att du får alla nödvändiga tester utförs såsom röntgen, datortomografi, fysisk undersökning av det smärtande området (s).

•  Fråga läkaren eller sjuksköterskan förklara dig smärta behandlingsalternativ. Smärta i allmänhet betygsatt av den svårighetsgrad och inverkan på livet. Många organisationer som Världshälsoorganisationen, American Medical Association och American Association of Pain Management har utvecklat kliniska riktlinjer och evidensbaserade rekommendationer för behandling av din smärta. Enkelt uttryckt behandling av smärta är baserad på vetenskap, forskning och kliniska studier. Det är inte en fråga om "kasta pilar på ett problem och se vad som fungerar." Smärta är god medicinsk praxis.

•  Fråga om de olika typer av smärta kontroll tillgängliga för dig. Du kan behöva "runt-runt" (ATC) smärts för långsiktig eller kroniska tillstånd såsom en ryggsmärta, cancersmärta, eller smärta från någon annan kronisk sjukdom (hiv / aids, benskörhet osv)

Din smärta kan bara behöver intermittent behov smärtbehandling som dömde till som PRN (översättning: efter behov) smärtkontroll. Några exempel på villkor som kan passa under PRN etiketten är en bruten arm, vriden fotled, migrän och sådant.

•  Fråga om medicinering biverkningar såsom dåsighet, förstoppning eller oförmåga att köra bil eller arbeta. Drick aldrig alkohol när på någon smärtlindring program.

•  Har läkaren se över "smärt kontrakt" med dig. En smärta kontrakt, som används speciellt för långsiktig smärtlindring som kräver narkotika, stavar klart ut klinikern förväntningar på hur du ska behandla din smärta med sin vägledning, för att dina ansvarsområden ta kontroll över dina smärtstillande medel, och vad man ska göra om smärtlindring fungerar inte. De flesta kliniker kommer att göra vissa du underteckna en kopia av sin smärta kontraktet och ge dig en kopia av det för eget bruk.

•  Smärta bör bedömas regelbundet av din vårdgivare. Det är viktigt att komma ihåg att din rapport av smärta är avgörande för deras bedömning.

•  Smärta är en rättighet och en del av god klinisk medicin. Det är inte en "lyx" eller något som är "trevligt att göra." Dessutom, om din smärta är välkontrollerat du kommer att läka snabbare, må bättre och kunna delta i din egen vård och gat tillbaka till din vanliga dagliga aktiviteter.

Tips

  • Alla patienter har rätt till adekvat smärtlindring.
  • Patienter bör inte tveka att begära att få sin smärta kontrolleras och informeras om de typer mediciner som kommer att användas och varför.
  • Du bör också fråga och avgöra vad du kan förvänta dig från din smärta förvaltningsplan för när smärtan kommer att kontrolleras, hur länge befrielse får pågå, och eventuella biverkningar.