Hur att leva med artros

Artros är inflammation i benet eller lederna. Detta tillstånd, även kallad degenerativ ledsjukdom, drabbar främst personer över 45 år. Den orsakas av en försämring av brosk som dämpar lederna. Artros är vanligtvis känt i viktbärande leder, men det kan också rikta fingrar, handleder, axlar och ibland även ryggraden. Symtomen kan ofta lindras, men förändringarna i lederna är permanenta. I vissa fall kan smärta och minskad rörlighet påverkar livskvaliteten. Att lära sig att leva med artros innebär att lära sig att ändra din livsstil och vanor för att hantera smärta och obehag att villkoret kan orsaka, samt vidta förebyggande åtgärder för att förhindra ytterligare skador på redan drabbade lederna.

Instruktioner

•  Håll dig aktiv. Detta är en av de bästa sakerna du kan göra för att hantera smärta orsakad av artros. Motion kan också hjälpa till att lindra stelhet orsakad av tillståndet. Promenader, lätta viktbärande övningar och aktiviteter som trädgårdsarbete och lätt trädgårdsarbete ofta öka rörligheten och minska smärta för många. Minst 20 minuters motion varje dag kommer att förbättra din balans, koordination och stabilitet, samt öka din flexibilitet och stärka dina muskler, senor och ligament.

•  Skydda dina leder. Detta är mycket viktigt när de bor med artros. Använd tillräckligt stöd-exempel käppar, vandrare eller andra stödanordningar-när man går, om det behövs. Bibehålla en hälsosam vikt för att minska stressen på komprometterade gemensamma vävnader och få lättare rörlighet och rörelseomfång.

•  Ändra ordning möbler i huset. Detta kan ge enklare rörelse och ökad säkerhet i hemmiljö. Lämna tillräckligt utrymme runt möbler för att ge enkel tillgång när du flyttar från ett rum till ett annat. Använd gånghjälpmedel i röjda stigar eller områden för att ytterligare öka din säkerhetsfaktor.

•  Applicera ergonomi till dina dagliga sysslor. Till exempel installera ledstänger i badrummet för extra stöd och stabilitet. Håll föremål som behövs för matlagning mellan midjan och bröstet nivå och undvika överdriven nå eller framåtböjd när du fyller inomhus och utomhus sysslor. När du lyfter något föremål, böj på knäna och lyft med benen, inte ryggen.

•  Använd lämplig sko support. Detta kan göra stor skillnad i inte bara komfort, men stöder också. Dessutom kommer sova på en fast madrass hjälpa till att lindra dem som lider av artros i ryggraden.

Tips

  • Simning och vattengymnastik är ett utmärkt sätt att utöva utan betonar skarvar.
  • För smärta kommer värmedynor placerade på det drabbade området i ca 10 minuter ge lindring.
  • Regelbundna stretching och yoga övningar kommer också att bidra till att upprätthålla flexibilitet.
  • Undvik aktiviteter utomhus i kallt, fuktigt väder.