Hur är en 2D röntgen Producerad?

I Allmänt

De flesta människor har sett en 2D röntgen, och har förmodligen haft en någon gång i sitt liv, antingen på en tandläkarmottagning eller på en akutmottagning. Det är den typ av röntgen som ser ut som en bild, förutom att den visar dolda funktioner som inte kan ses med blotta ögat. I människor, dessa är oftast ben och tät vävnad, men röntgen kan också användas för att upptäcka defekter i metall svetsar, bomber gömda i resväskor och träskor i vattenledningar.

Produktion

Röntgen produceras helst en hög energi elektron träffar en metallyta. Hjärtat av en röntgenmaskin är den röntgenröret, vilket är ett vakuumrör i vilken det finns en katod som exciterar och avger elektroner, och en anod, som lockar dem och orsakar deras energi som skall omvandlas till X- strålar.

Katoden är uppvärmd för att excitera elektronerna, och eftersom det är negativt laddat, stöter bort det dem in i det tomma utrymmet i vakuumröret. Anoden är en positivt laddad metallelektrod vid den andra änden av röret. Gjord av platina, lockar denna elektrod elektronerna. När en elektron kolliderar med anoden, är ett röntgen utsänds.

Beteende

Röntgenstrålning är i stånd att passera genom föremål som är opaka för synligt ljus. Kortare våglängder är mer energisk än längre våglängder, och röntgen har en våglängd i området av en triljondels meter (0.000,000,000,1 m). Våglängden för synligt ljus är ungefär tusen gånger större, och dess energi är i motsvarande ungefär en tusendel så stor.

Till röntgen en människokropp, måste energin hos röntgenstrålarna att vara tillräckligt stor för att lätt passera genom mjuk vävnad, men inte tillräckligt för att passera genom tätare vävnad och ben.

Detektion

Eftersom det mänskliga ögat inte kan se röntgenstrålar, måste de omvandlas till synligt ljus för att vara användbara. Det vanligaste sättet att göra detta är att använda en fotografisk film som är känslig för röntgenstrålar. Det är också möjligt att använda en glasskärm belagd med fluorescerande ämne. Sådana skärmar kallas fluoroscopes. Förr i tiden var det vanligt att se fluoroscopes direkt, men att sätta den som utför visning direkt i vägen för röntgen, som kan vara mycket skadligt med upprepad exponering. Modern praxis är att fånga bilden av fluoroskop med en videokamera och skicka den till en tv-skärm där man säkert kan ses.