Hur är Blodproppar diagnosen?

När du får en skada eller opereras, blodplättar och kemikalier som kallas koagulationsfaktorer i blodet hjälp att göra din blodpropp eller hålla ihop för att stoppa blödningen. I vissa fall går denna mekanism snett, vilket resulterar i blodproppar bildar i dina blodkärl, som medför allvarliga risker om proppen reser till ditt hjärta, lungor eller hjärna. Lyckligtvis kan en snabb diagnos kraftigt minska dessa risker.

Egenskaper

Det första steget i att diagnostisera en blodpropp är att känna igen tecken och symtom på sjukdomen. Efter symtom redovisas, läkare utföra olika diagnostiska tester för att lokalisera blodpropp.

Symptom

Blodproppar i lungorna eller hjärtat orsakar vanligen bröstsmärta och andnöd, medan en blodpropp som har rest till hjärnan kan orsaka domningar på ena sidan av kroppen. I benen, symtom på blodpropp är svullnad, ömhet kring en av dina vener, skarp smärta när du flex foten uppåt, rodnad, värme, värkande eller täthet i vaden när du går och breddning av dina vener.

Typer av Diagnostic Tests

Tester används för att detektera blodproppar inkluderar röntgen, MRI eller magnetisk resonanstomografi, datoriserad tomograpy (CT) och ultraljud. Om blodpropp sannolikt i ditt hjärta, kan läkaren också beställa ett EKG, enligt Mediresource.

Tidsplan

De diagnostiska test som används för att diagnostisera blodproppar tar normalt mellan 30 och 60 minuter att genomföra, enligt St Lukes sjukhus. Normalt behöver du inte ta emot resultatet av din diagnos vila direkt.

Tolkning

De tester som används för att diagnostisera blodproppar producerar bilder av de strukturer i kroppen, som en radiolog studier avseende förekomst av blodproppar. Om en propp ligger, rapporterar radiologen koaglet med din läkare, så en behandlingsplan kan utformas för att bryta upp blodproppen.