Hudåkommor orsakade av en leversjukdom

Levern är ansvarig för många viktiga funktioner i kroppen, nämligen avgifta blodet för att ta bort kemikalier och andra gifter, metaboliserar östrogen och lagra näringsämnen. När dess funktion påverkas av antingen skada eller en kronisk degenerativ sjukdom, är levern snabb att låta kroppen veta något är fel. Bland de första symptomen av ett potentiellt problem med levern är ett av ett antal hudåkommor.

Klåda

Kronisk klåda kan vara ett symptom på valfritt antal leversjukdomar eller nedsatt leverfunktion. När levern inte fungerar på att ta bort gifter från blodet, de kemikalier, svampar och även parasiter det oftast eliminerar finns kvar i kroppen och kan irritera huden. Alternativt kan kroppen försöker att utvisa dessa irriterande genom huden när levern inte kan göra sig av med dem, vilket leder till irritation i huden och klåda.

Gulsot

Gulfärgning av hud och ögon, som kallas gulsot, är en av de vanligaste och mest kända symtom på en leversjukdom. Det är till stor del förknippas med cirros, eller ärrbildning på levern, som orsakas av alkoholkonsumtion och hepatit A och B. Gulsot är förknippad med en rad andra förhållanden lever och orsakas av en ansamling av galla i lager av fett under hud. Om du märker någon gulfärgning av hud, bör du kontakta läkare omedelbart.

Vitiligo

Även gulsot utvecklas från överflödet av ett gallpigment, vitiligo - eller förlust av pigment - är en annan hudåkomma associerat med leversjukdom. Vitiligo är oftast förknippas med autoimmun hepatit, som vanligtvis ses hos ungdomar och unga vuxna kvinnor. Den kännetecknas av vita fläckar på huden på grund av en brist på pigment. Bristen på pigment kan också orsaka hår att gråna i förtid.

Spindel Angioma

Spider Angioma, eller blodkärl eller nerver som visas på huden i tunna formationer som ett spindelnät eller vinstockar, är ett symptom på autoimmun hepatit. Spider angiomas brukar börja som en skada på huden och kan ha en röd prick i mitten. De bildar rödaktiga, spidery förlängningar utåt när de utvecklas, försvinner tillfälligt vid tryck på, och oftast visas på ansikte och hals.