How Are Shingles & Chicken Pox Alike?

Waterpokken en gordelroos delen dezelfde oorzaak, het varicella-zoster virus (VZV). Bovendien, de twee condities veroorzaken soortgelijke symptomen en kan worden behandeld met dezelfde groep van antivirale geneesmiddelen.

Identificatie

Het varicella-zoster virus (VZV) veroorzaakt waterpokken bij de eerste infectie en gordelroos latere leeftijd. VZV is onderdeel van de herpes virus familie en in dezelfde virale subfamily als de virussen die koortslip en genitale herpes veroorzaakt volgens Microbiol Immunologie Online.

Kenmerken

Na waterpokken symptomen duidelijk up, VZV slapende gaat in een aantal van het lichaam van de zenuwcellen, nooit volledig verdwijnen. Dit is waarom het later kan oplaaien, waardoor gordelroos.

Symptomen

Beide omstandigheden leiden tot huiduitslag en ongemak. De uitslag van waterpokken is jeukende en soms pijnlijk, terwijl de uitslag van gordelroos is pijnlijker. Gordelroos huiduitslag is ook beperkt tot één zijde van het lichaam, terwijl waterpokken uitslag wordt verdeeld over het lichaam.

Behandeling

Behandeling voor gordelroos impliceert gewoonlijk het gebruik van antivirale geneesmiddelen, met inbegrip van aciclovir, valaciclovir of famciclovir. Volgens de Mayo Clinic, is acyclovir soms ook gebruikt bij de behandeling van waterpokken en de andere twee geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om waterpokken bij volwassenen.

Soorten

Naast waterpokken en gordelroos, VZV kan ook leiden tot een aandoening bekend als Ramsay Hunt syndroom ernstigere gordelroos-achtige symptomen op het gezicht veroorzaakt.