Hoe wordt de ziekte van Parkinson erfelijk?

Sporadische gevallen

Ziekte van Parkinson is een aandoening van het zenuwstelsel die verschillende gebieden van de hersenen beïnvloedt. Er is zeer weinig bekend over de manier waarop de ziekte van Parkinson wordt geërfd, en de aandoening wordt meestal geclassificeerd als sporadisch en zonder patroon. Volgens de Genetics Thuis Reference, onderdeel van de Amerikaanse National Library of Medicine, slechts ongeveer 15 procent van alle ziekte van Parkinson gevallen hebben andere gevallen van de ziekte in hun familie. Er is weinig bewijs voor een genetische aanleg voor de ziekte ondersteunen.

Genetische verschillen

Een deel van wat maakt het zo moeilijk te bewijzen als Parkinson erfelijk is, is dat de ziekte veroorzaakt mutaties in verschillende genen in verschillende mensen. Volgens het GHR meeste familiale gevallen van de ziekte van Parkinson omvatten mutaties in het LRRK2, PARK2, Park7, PINK1 of SNCA gen. Maar veel gevallen worden veroorzaakt door mutaties van genen nog worden ontdekt. Sommige families tonen bewijs dat suggereert een mutatie van de GBA, SNCAIP of UCHL1 gen dat de neiging van een persoon 'voor Parkinson kan wijzigen door waardoor ze meer immuun of meer kwetsbaar zijn voor de aandoening.

Gevallen van Inheritance

Omdat de ziekte van Parkinson kan invloed hebben op veel verschillende genen, elk gezin overervingspatroon is afhankelijk van de genen beïnvloed. In families waar de mutatie van de LRRK2 of SNCA gen, wordt de ziekte overgebracht in een autosomaal dominant patroon. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, een autosomaal dominant patroon betekent dat slechts een ouder nodig heeft om het veranderde gen dragen in elke cel om het door te geven.

Als de PARK2, Park7 of PINK1 gen gemuteerd, wordt de ziekte van Parkinson geleid door een autosomaal recessief. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, een autosomaal recessief patroon betekent dat beide ouders moeten het gemuteerde gen dragen om te kunnen slagen op Parkinson aan hun kinderen.

Een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson is gevonden bij mensen die een mutatie van de GBA-gen.