Hoe Transition lenzen zijn gemaakt

Transition lenzen zijn meekleurende brillenglazen die donkerder bij blootstelling aan ultraviolet licht. Oorspronkelijk was het alleen beschikbaar in een zware glazen lens, maar in 1990, lens fabrikant Transition Optical begonnen met het maken van de lenzen van een dunnere, lichtere kunststof.

Transition lenzen worden geproduceerd in een steriele, stofvrije productieomgeving, zodat de lucht zwevende deeltjes en stof niet in te dienen in de lens materiaal. Een vloeistof die miljoenen fotochrome moleculen aangebracht op het vooroppervlak van de lenzen na zachtjes verwarmd zodat de lenzen poreus.

De lens werkt als een spons, het absorberen van de meekleurende materiaal in de bovenste lagen. Zodra de vloeistof is opgedroogd, de lenzen zijn UV gevoelig en verandert van helder naar donker.

Bij blootstelling aan UV-licht, de moleculen aantrekt en geactiveerd, waardoor de lens donkerder.

Nadat de lenzen bedekt met de fotochrome vloeistof, kunnen ze zeer gemakkelijk krassen in ruwe toestand.

Een tweede werkwijze wordt dan toegepast. Transition lenzen ontvangt een krasbestendige coating die oorspronkelijk werd ontwikkeld door ingenieurs van de NASA voor het beschermen van de ruimte helmen.

De lenzen zijn vervaardigd in grote, dikke brokken genaamd blanks, ongesneden lenzen die aan optische laboratoria worden naar beneden worden vermalen tot sterkte en afmetingen te passen in frames.