Hoe te Pathologie rapporten voor prostaatkanker Begrijp

Volgens Medline Plus, prostaatkanker is een ziekte resulteert in symptomen zoals verminderde urinestroom, pijn tijdens het plassen of ejaculatie, gelokaliseerde pijn in de onderrug, en kleine urine-incontinentie. Als u zijn gediagnosticeerd met (of vermoedt dat u) prostaatkanker, leren hoe te pathologierapporten begrijpen kan helpen om het proces te stroomlijnen, zodat u en uw arts zijn op dezelfde pagina --- zodat u meer tijd besteden aan de bestrijding van kanker en minder tijd luistert naar medische uitleg.

Instructies

•  Lees de categorie "T" van de pathologie verslag om te leren hoe groot de oorspronkelijke tumor is geworden. Dit zal op het rapport met de letter "T", gevolgd door een getal, variërend van een tot vier worden gemarkeerd. T1 geeft aan dat de kanker is zo klein dat het niet kan worden gevoeld. T2 aangeeft dat de tumor merkbaar tijdens een rectaal onderzoek, maar het is nog steeds die slechts de prostaat. T3 geeft aan dat de tumor zich buiten de prostaat en kan zijn verspreid naar de rudimentaire vaartuigen. Tenslotte T4 aan dat de kanker in de zaadblaasjes en heeft ook naar verschillende omliggende weefsel (zoals het rectum).

•  Raadpleeg de categorie "N" om te bepalen of de kanker is uitgezaaid naar de nabijgelegen lymfeklieren. Dit zal op het rapport met de letter "N", gevolgd door een nul of een een gemarkeerd. Als het rapport "N0", dit betekent dat de kanker nog niet heeft geleverd aan de regionale lymfeklieren. Als het rapport stelt: "N1", dit betekent dat de kanker is besmet een of meer van de omliggende lymfeklieren in het gebied.

•  Evalueer de categorie "M" om te zien of de kanker zich door het hele lichaam is uitgezaaid. Dit wordt aangeduid met een "M" gevolgd door een nul (geen metastase) of een (metastase aanwezig). Als de diagnose is M1, zal het dan worden gevolgd door de kleine letter "a", "b" of "c." Een "a" geeft aan dat de kanker is uitgezaaid naar verre lymfeklieren; "B" betekent dat de kanker is uitgezaaid naar de botten; en "c" geeft aan dat de kanker is uitgezaaid naar andere organen van het lichaam.