Hoe te leven met een permanente stoma

Een stoma is een chirurgisch gecreëerd opening dat een deel van de darm of de urinebuis verbindt met de buitenkant van je lichaam voor het verwijderen van afval. In sommige gevallen, de stoma tijdelijk, opgezet zodat resterende weefsels tijd om te genezen hebben. In andere gevallen, wanneer de ziekte is uitgebreid of u normale functie van de darm verloren, de stoma permanent. Leven met een permanente stoma kan comfortabel en biedt u meer vrijheid en meer robuuste gezondheid.

Instructies

Live Your Life

•  Neem de tijd om te wennen aan het leven met een stoma. Naarmate de tijd verstrijkt, zal je kennis over het voedsel dat ertoe leiden dat u een verhoogde output of gas, de frequentie van het legen van de zak-systeem en alle dingen die je in staat bent te doen krijgen.

•  Adopteer een gezonde voeding en genieten van eten. Voedsel kan invloed hebben op de uitvoer van uw stoma, maar met een paar eenvoudige stappen kunt u genieten van een menu met volle teugen met vertrouwen tegemoet. Zorg ervoor dat u regelmatig eet en drink voldoende hoeveelheden van vloeistoffen. Grondig kauwen je eten om te helpen beginnen de spijsvertering, en alleen proberen een nieuwe voeding op een moment. Er kunnen een aantal voedingsmiddelen die u een probleem zal geven, maar je moet in staat zijn om ze gemakkelijk te identificeren.

•  Schakel in fysieke activiteit. Als u houdt van zwemmen, skiën, tennissen of joggen, doe het! Neem contact op met uw arts of verpleegkundige om zorg ervoor dat je geen beperkingen en vervolgens het moment aangrijpen. De meeste artsen zullen echter raden u vermijden contactsporten zoals worstelen of boksen vanwege de mogelijkheid om uw stoma te verwonden.

•  Herontdek het plezier van seks. Als u een volwassene met een stoma, dat betekent niet dat je een gelofte van het celibaat hebben afgelegd. Communicatie zal cruciaal zijn voor het verhogen van intimiteit en het accepteren van uw stoma zijn. Praat met je partner en leren om je eigen lichaam, stoma en alles accepteren. Alvorens in seks, leeg je zak. Er zijn kleinere zakjes op de markt, alsook speciaal ontworpen lingerie en ondergoed dat het kan dekken als je je ongemakkelijk voelt.

•  Travel. U bent niet beperkt door uw stoma, alleen door uw verbeelding. Zorg ervoor dat u neem flink wat stoma benodigdheden, zowel in uw handbagage en check-in bagage. Knip je barrières op voorhand thuis om te vermijden dat te proberen om stoma schaar smokkelen op het vliegtuig. Neem extra benodigdheden mee voor het geval dat ze niet beschikbaar zijn op uw bestemming, en breng de documentatie van uw behoefte aan stoma benodigdheden, voor het geval dat de beveiliging nodig heeft.

Hints

  • Zoek een stoma toestel dat is comfortabel en past bij uw levensstijl. Er zijn één- en tweedelige systemen beschikbaar, die beide hebben uitstekende geurbestrijding.
  • Verzorg de huid rond uw stoma (peristomale huid). Het wordt meestal gedekt door ofwel de huidbarrière of lijm als onderdeel van uw stoma-systeem en kan geïrriteerd raken na verloop van tijd. Als je huid beschadigd raakt, zal de barrière of lijm moeilijker te hechten zijn. Bij het wijzigen van uw stoma, reinigt mild en grondig droog uw peristomale huid.