Hoe te diagnosticeren Pseudomyxoma peritonei

Hoe te diagnosticeren Pseudomyxoma peritonei

Pseudomyxoma peritonei is een zeldzame aandoening waarbij mucus uitscheidende cellen geïmplanteerd in de buikholte (peritoneum) en verder slijm dat verzamelt in het peritoneum als mucine scheiden. De tumor zelf is niet schadelijk en kunnen zelfs echte kanker, maar het mucine nergens heen binnen het buikvlies. Het zal uiteindelijk opbouwen tot het punt waar het comprimeert vitale organen.

Instructies

•  Verwacht het begin van pseudomyxoma peritonei om geleidelijk zijn. Sommige patiënten hebben geen symptomen vertonen al jaren.

•  Let op de volgende symptomen wanneer ze uiteindelijk optreden: buik-of bekkenpijn, zwelling van de buik en een opgeblazen gevoel, veranderingen in de darmfunctie en het gewicht, spijsverteringsproblemen en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

•  Zoek pseudomyxoma peritonei met een reeks van andere aandoeningen. De meeste gevallen worden geassocieerd met appendiculair cacinomas en kan ook worden gevonden met diffuse peritoneale adenomucinosis, peritoneale carcinomen en verscheidene mucineus kankers. Deze omvatten mucinous adenocarcinoom, mucineus cystadenocarcinoma en mucineus cystadenoom.

•  Ontdek pseudomyxoma peritonei tijdens een operatie voor een andere aandoening. Dit is een gemeenschappelijk optreden en de diagnose kan bevestigd worden op dit moment door een ervaren patholoog.

•  Bevestig de diagnose van pseudomyxoma peritonei door pathologie. Deze tests kunnen onder meer CT-scans en tumormarkers. De meting van de tumor met CA19.9 is nuttig bij het voorspellen herhaling nadat de tumor is behandeld met cytoreductieve chirurgie overwogen. Omdat het zo zeldzaam, is het belangrijk dat pseudomyxoma peritonei worden gediagnosticeerd zodat geschikte behandeling kan worden verkregen.