Hoe te diagnosticeren pijn aan de testis

Testiculaire pijn kan chronisch zijn - een voortdurende gevoeligheid of doffe pijn die kunnen komen en gaan - of acute - een scherpe, aanhoudende pijn die komt heel plotseling. Diagnose van de oorzaak is afhankelijk van de aard van de pijn, of het ontstaan ​​van een blessure, de omstandigheden eromheen en eventuele begeleidende symptomen. Moet u een arts te zien over elke acute pijn aan de testis die langer duurt dan een paar uur, vooral als de pijn werd niet veroorzaakt door een trauma zoals een sportblessure of toevallige klap.

Instructies

•  Wacht een uur of zo voor de pijn te laten verdwijnen als je net hebt opgelopen trauma aan uw testikel. Een toevallige klap zal resulteren in een zeer intense pijn die vrij snel moeten verdwijnen om een ​​diepe pijn. Als scherpe pijn aanhoudt, of als de testikel wordt rood of gezwollen, een arts raadplegen.

•  Controleer het scrotum of de omgeving voor kneuzingen. Een typische "bont en blauw" blauwe plek is een teken van trauma en kan vaak alleen oppervlakkig. Pijn moet niet scherp en intens zijn en mag het niet meer dan een paar dagen duren.

•  Controleer het scrotum voor roodheid of ontsteking. Dit, gepaard met hevige pijn, is vaak een teken van epididymitis. Deze voorwaarde is het resultaat van een terugstromen van urine in de epididymis (de buis achter de testikels). Epididymitis kan worden veroorzaakt door trauma, zwaar tillen of seksueel overdraagbare ziekten. Het kan ook gepaard gaan met misselijkheid, koorts en andere griepachtige symptomen. Zie onmiddellijk een arts als deze symptomen ontwikkelen. De behandeling bestaat uit een 10- tot 14-daagse kuur met antibiotica.

•  Onderzoek beide testikels te bepalen of de pijn en zwelling zich slechts op een zijde. Ernstige, eenzijdige pijn is meestal een teken van testiculaire torsie. Deze zeer ernstige aandoening doet zich voor wanneer de testikel wordt gedraaid in het scrotum. U kunt ook last van misselijkheid en braken. Hoofd naar de meldkamer onmiddellijk. Een arts zal meestal adviseren dat een operatie binnen 24 uur worden uitgevoerd om op lange termijn schade aan de zaadbal te voorkomen.

•  Zie uw huisarts of uroloog als u saaier testiculaire pijn dat is sporadisch en doet roodheid, zwelling, misselijkheid of braken zijn gemoeid. De bron van chronische pijn kan moeilijk te diagnosticeren.

Tips & Waarschuwingen

  • In geval van ernstige of aanhoudende pijn aan de testis, dient u uw huisarts of uroloog te raadplegen.
  • Teelbalkanker, terwijl meestal blijkt uit een harde massa in de testikels, wordt zelden gepaard met enige pijn.