Hoe te diagnosticeren Neuritis vestibularis

Neuritis vestibularis is een acute stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Een onbalans in neuronale input van de twee vestibulaire apparaten lijkt de oorzaak. De meeste gevallen van vestibulaire neuronitis volledig verdwenen binnen een paar weken, maar sommige patiënten hardnekkige gevallen jaren. De volgende stappen laten zien hoe je evenwichtsorgaan neuronitis diagnosticeren.

Instructies

1 Vraag de presentatie van symptomen van vestibulaire neuronitis. De meest voorkomende klacht is invaliderende vertigo gepaard met misselijkheid en braken. Patiënten het gevoel alsof de kamer waren spinnen, die erger met beweging van het hoofd krijgt.

•  Controleer op onwillekeurige oogbewegingen (nystagmus). Dit is de meest belangrijke fysische vinden en wordt gekenmerkt door snelle oscillaties naar de goede oor. Het mag duidelijk zijn alleen wanneer de patiënt kijkt naar het goede oor. Patiënten kunnen visuele bevestiging om de nystagmus onderdrukken.

•  Voer Hallpike manoeuvres. De patiënt moet liggen terug van een zittende naar een liggende positie drie keer; eenmaal met de kop naar voren, wanneer de kop gedraaid 45 graden naar rechts en eenmaal met het hoofd gedraaid 45 graden naar links. Een diagnose van vestibulair neuronitis wordt ondersteund als Hallpike manoeuvres veroorzaken duizeligheid.

•  Zorg differentiële diagnoses. De vertigo heeft waarschijnlijk een centrale oorsprong als de nystagmus is multidirectionele. Andere mogelijkheden zijn gehoorverlies, een ontstoken trommelvlies of hersenzenuw tekorten.

•  Maak een onderscheid tussen licht gevoel in het hoofd en echte vertigo. Lage bloedsuiker, bloedarmoede en hartritmestoornissen veroorzaken gewoonlijk licht gevoel in het hoofd. Laboratoriumonderzoek zelden nuttig in de oorzaak van vertigo.