Hoe te berekenen glomerulaire filtratiesnelheid

Hoe te berekenen glomerulaire filtratiesnelheid

Glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) is een maat voor hoe goed uw nieren werken. Uw GFR is afhankelijk van uw leeftijd, geslacht, ras en de hoeveelheid creatinine in uw bloed. Creatinine, een afvalstof geproduceerd met behulp van de spieren in je lichaam, wordt verwijderd door de nieren. Hoe beter uw nieren functioneren, hoe lager uw serumcreatinine niveaus zal zijn en hoe hoger je GFR zal zijn. Idealiter zou je de glomerulaire filtratiesnelheid hoger zijn dan 60.

Instructies

•  Naarmate we ouder worden, onze nierfunctie afneemt, en de hoeveelheid creatinine in het bloed verhoogt en GFR afneemt. Omdat creatinine niveaus stijgen met toenemende spiermassa, mannen hebben een hoger creatinine niveaus dan vrouwen, en Afro-Amerikanen, omwille van hun grotere types lichaam, hebben hogere niveaus van creatinine dan andere rassen. Vergelijkingen voor het berekenen GFR gebruiksspecifieke multipliers voor aanpassing aan de effecten leeftijd, geslacht en ras hebben op creatinine.

•  Kies de juiste formule om uw GFR te berekenen. Als je een wiskundige, de National Institutes of National Kidney Health ziekte Education Program biedt twee vergelijkingen voor het berekenen van de GFR (voor volwassenen ouder dan 18), afhankelijk van het al dan niet creatinine metingen werden verkregen met behulp van een IDMS traceerbaar referentiestandaard. IDMS staat voor isotoopverdunningstechniek massaspectrometrie, de gouden standaard voor het bepalen van creatinine niveaus.

Voor creatinine niveaus verkregen niet met behulp van een IDMS referentiemethode:

GFR (ml / min / 1,73 m2) = 186 x (Scr) -1,154 x (Age) -0,203 x (0,742 indien vrouwelijk) x (1.212 als Afro-Amerikaanse)

Voor creatinine niveaus verkregen met behulp van een IDMS referentiemethode:

GFR (ml / min / 1,73 m2) = 175 x (Scr) -1,154 x (Age) -0,203 x (0,742 indien vrouwelijk) x (1.212 als Afro-Amerikaans).

waar Scr = serum creatinine, ml = milliliter, min = minuten, m2 = vierkante meter (een maat van lichaamsoppervlak).

•  Kies een online GFR rekenmachine als u niet wilt dat de wiskunde zelf te doen. De National Kidney Foundation, The National Kidney Disease Education Program (NIH) en DaVita websites bieden alle fill-in-the-blanks GFR calculators (zie Referenties). Voor de eerste twee plaatsen, moet u uw creatinine niveau en meeteenheden, ofwel mg / dL of micromol / l weten. DaVita vereist creatinine niveaus te worden gerapporteerd in mg / dL. Selecteer de juiste maateenheid voordat u typt in uw creatinine niveau. Voeg dan uw leeftijd, ras en geslacht. De calculator zal uw GFR te bepalen. DaVita kunt u sequentiële GFR lezingen volgen en opslaan van uw resultaten online.

Tips & Waarschuwingen

  • Eén GFR lezen is zelden definitief. Uw arts zal uw nierfunctie controleren door het meten van uw creatinine niveaus regelmatig, vooral als je ouder wordt. Als u bij uw pensionering jaar, of als u met nierproblemen, zal uw arts waarschijnlijk uw nierfunctie controleren ten minste op jaarbasis.
  • Alleen uw arts kan u vertellen wat uw specifieke GFR resultaten betekenen.