Hoe om te weten wanneer een persoon heeft borstkanker

De symptomen van borstkanker kan variëren afhankelijk van het stadium van de kanker. Echter, onmiddellijke behandeling zodra de ziekte wordt gediagnosticeerd vereist. Als wordt gedetecteerd genoeg borstkanker soms succesvol worden zonder de noodzaak van chirurgie behandeld. Zelfs al is er geen preventie van de ziekte, het vinden van de kanker in een vroeg stadium is de beste kans voor overleving op lange termijn. Er zijn verschillende aanwijzingen te zoeken dat kan ertoe leiden dat u vermoedt dat u borstkanker die moeten onmiddellijk worden gevolgd door verdere medische evaluatie zou kunnen hebben.

Instructies

•  Voer een regelmatig zelfonderzoek van de borsten op hetzelfde tijdstip elke maand (zie bronnen hieronder). Voel je rond elke borst en onder beide armen voor eventuele klontjes. Hoewel sommige zwelling in de borsten en onder de arm wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen, kan ook duiden op gezwollen lymfeknopen zijn.

•  Kijk voor de fysieke veranderingen in je borsten, vooral in de grootte of vorm van een borst. Als u ongewone verdikking opmerkt, verandert in huidskleur, rimpelen van de huid van een borst of tepel of een bloederige afscheiding uit de tepel, contact op met uw zorgverzekeraar om een ​​lichamelijk onderzoek te plannen.

•  Maak een afspraak met uw arts te zien of je ziet dat de tepel op een borst heeft omgekeerd of veranderd in grootte. Zetten op gewicht kan invloed hebben op het uiterlijk van de tepels, maar als je ziet dat de huid aan de ene tepel is donkerder van kleur of heeft wat lijkt op een uitslag, zou je een echo nodig. Uw arts kan een biopsie borst na de resultaten van een lichamelijk onderzoek, mammografie of echografie te bevelen.

•  Voel je een harde knobbel in de borst. Kankercellen brokken hebben de neiging vast te zijn en meestal niet bewegen onder de druk van de vingers. Hoewel niet alle knobbels in de borst zijn kanker, hebben uw arts controleren. Terwijl schommelingen in de hormoonspiegel tijdens de menstruele cyclus zwelling en bobbelige borsten kan veroorzaken, aarzel dan niet om een ​​arts te raadplegen als er iets over je borst lijkt anders dan normaal.

•  Meld eventuele pijn aan uw arts, vooral als u pijn of gevoeligheid ervaren in slechts een borst. Terwijl de pijn alleen is zelden een symptoom van borstkanker, als het blijft bestaan ​​voor meer dan vier weken, dient u het symptoom door een arts onderzocht te hebben. Informatie die door Merck Pharmaceuticals meldt dat slechts ongeveer 5 procent van de vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker te beschrijven pijn als een vroeg symptoom (zie referentie 3).

•  Schema routine mammografie. Een vrouw die de leeftijd van 40 jaar of ouder moet een mammogram hebben elk jaar. Vrouwen die een familiegeschiedenis van borstkanker moeten beginnen met mammogrammen op jongere leeftijd. Je moet ook een jaarlijks borstonderzoek uitgevoerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg te krijgen.

Hints

  • Bij sommige vrouwen, de tepel naar binnen gerichte is slechts tijdelijk, en kan te wijten zijn aan de zwangerschap of borstvoeding. Borstkanker kan maanden of jaren te ontwikkelen. Echter, een mammogram is een diagnostische procedure die kan detecteren borstkanker vroeg vóór een knobbel groot genoeg om te worden gevoeld.