Hoe leest u een Dexa Scan

Hoe leest u een Dexa Scan

DEXA staat voor dual energy X-ray absorptiometrie en bepaalt de botdichtheid. Botblokken de lage energie X-stralen; hoe dichter het bot, de minder röntgenstralen die doorheen. DEXA scans worden verzocht de sterkte van het bot vast, en worden vaak gebruikt bij patiënten die een verhoogd risico op osteoporose of botontkalking. Dergelijke patiënten zijn onder andere post-menopauzale vrouwen, die het gebruik van steroïden en mensen hebben ondergaan met een lage body mass index of terugkerende breuken. Er zijn twee vormen van DEXA scanning machine: een die perifere botten scant zoals de hiel of vingers en een die de centrale skelet hoogte zoals heup en wervels. De hoeveelheid röntgenstralen die door het bot wordt gedetecteerd, en een computer berekent de scores.

Instructies

DEXA Resultaten

•  Zoek de kolom BMD. Dit betekent botdichtheid en het aantal gram per centimeter been. Hoe groter het getal, hoe sterker het bot. Omdat BMD wordt weergegeven door de stippellijn, is niet altijd een nauwkeurige meting.

•  Zoek de kolom "T-score." Deze score vergelijkt de individuele T score met de gemiddelde botdichtheid van een 30-jarige van hetzelfde geslacht en etniciteit. Dertig is de piek leeftijd voor de botdichtheid. Een score van nul betekent dat de BMD gelijk is aan die van een 30-jarige. Het verschil tussen de 30 jaar oude en de patiënt wordt gemeten in standaardafwijkingen, dat de variabiliteit van het gemiddelde aangeven. Scores van -1 of hoger zijn normaal, scores tussen -1 en -2,5 aangeven dunner botten en scores van minder dan -2.5 geven osteoporose.

•  Zoek de kolom "Z-score." Deze vergelijkt de individuele botmineraaldichtheid met die van een persoon van dezelfde leeftijd, geslacht en etniciteit. Het kan een onderliggende ziekte of aandoening die wordt veroorzaakt door de lage botdichtheid te geven.

•  Bekijk de scan. Artefacten en abnormale botstructuur kunnen onnauwkeurige resultaten veroorzaken en in aanmerking moeten worden genomen. Herhaal de scans moeten worden genomen uit hetzelfde gebied te kunnen veranderingen nauwkeurig te bepalen.

Hints

  • Alle resultaten moet de arts besproken.