Hoe leest Peak-Expiratory-Flow Test Results

Hoe leest Peak-Expiratory-Flow Test Results

Een piek expiratoire flow-rate (PEFR of PEF) meet hoe snel en hard een persoon kan uitademen. Astmapatiënten en mensen met andere langdurige chronische longziekten, zoals COPD en emfyseem gebruik deze at-home test om te bepalen hoe goed hun luchtwegen werk. Je zal doorgaans een hogere waarde op dagen dat je beter longfunctie en een lager wanneer uw longfunctie is niet zo goed.

Instructies

Lees Uw Meter Schaal en Resultaten

•  Maak elke strakke kleding die je ademhaling kunnen beperken en staan ​​of rechtop zitten wanneer u de test uitvoert. Verwijder eventuele kauwgom of voedsel uit je mond.

•  Zorg voor een piek expiratoire flow-rate meter, dat is een kleine handheld apparaat met een beweegbare schaal indicator en een mondstuk. Blaas in het mondstuk van de meter zo snel en zo hard als je kunt.

•  Doe de test 3 keer achter elkaar en noteer de hoogste waarde.

•  Lees en noteer je resultaten over een periode van dagen of weken en deze te vergelijken met die op een peak-flow-expiratoire-rate grafiek. U kunt een diagram op sites zoals gp-training.net en MAARA.org (zie bronnen hieronder) krijgen.

•  Analyseer uw resultaten. Een normale lezen is afhankelijk van uw lengte, leeftijd en geslacht. Daarom is deze test wordt het best gebruikt iedere dag om patronen loop van de tijd. Als u grafieken verwarrend om te lezen, vraag dan uw zorgverlener wat uw ideale meting moet.

•  Raadpleeg uw arts als u peak-flow-expiratoire tarieven over een paar dagen hebben verlaagd, vooral als u nog andere symptomen zoals kortademigheid, piepende ademhaling of hoesten. Deze kan een flare-up in uw ziekte geven en kunt u de juiste behandeling te krijgen voordat je de symptomen erger worden.

Hints

  • Gebruik deze test thuis om uw ademhaling te observeren en te ontdekken of uw behandelingen werken of als uw ziekte erger wordt.
  • Lees de resultaten dagelijks om te zien of je gezondheid verbetert, wanneer u een dieet of trainingsprogramma of een nieuwe behandeling voor astma te starten.
  • Je PEF varieert met zoveel als 15 tot 20 procent overdag en normaal laagst in de ochtend. Daarom proberen om het te nemen op hetzelfde tijdstip elke dag, bij voorkeur in de ochtend voordat u een luchtwegverwijders nemen.
  • Peak-flow testen is niet zo nauwkeurig als spirometrie, die u ontvangt op het kantoor van uw arts. Kleine veranderingen in de peak flow zou betekenen niets eens gemeten met spirometrie. Echter, een neerwaartse trend in de peak-flow rates betekent dat u uw arts moet bellen voor meer testen. Je zou kunnen hebben om uw medicatie gewijzigd of worden geëvalueerd voor andere symptomen.