Hoe is acuut nierfalen behandeld?

Wat is acuut nierfalen?

Acuut nierfalen (ARF) verwijst naar een tamelijk plotselinge aanval op de nieren waar zij beschadigd gedurende enkele dagen of weken. Als het gebeurt, kunnen de nieren niet meer filteren afvalstoffen en gifstoffen, en beginnen om elektrolyten te verliezen. Volgens HealthCommunities.com's Nephrology Channel, zijn er drie soorten ARF: prerenale, wanneer onvoldoende bloedsomloop verlaat de nieren niet functioneren; postrenale, wanneer de normale urinestroom wordt belemmerd en bouwt de druk in de nieren; en intrinsieke acuut nierfalen, wanneer een onderliggende aandoening of ziekte, of een opbouw van toxinen, veroorzaakt schade aan de nieren.

Hoe is acuut nierfalen behandeld?

ARF is makkelijker te diagnosticeren dan zijn tegenhanger, chronisch nierfalen (CFF), want er is een merkbare verandering in het bloed ureum stikstof (BUN) niveaus, evenals de snelle veranderingen in het bloed creatinine niveaus. Ongeacht het type, ARF gebeurt meestal na een ernstig trauma, zoals uitdroging, een auto-ongeluk of een beroerte, dus het is iets wat medische professionals moeten zich bewust zijn van, en de voet te volgen.

Het doel van de behandeling voor ARF is om verdere schade aan de nieren te stoppen, keren de huidige schade en, indien relevant, het oplossen van de onderliggende aandoening en de complicaties die de storing veroorzaakt. Volgens de National Institutes of Health, een stap van het behandelingsproces kunnen veranderen van uw dieet; verhogen van uw koolhydraten en vermindering kalium- zout en proteïne. Dit vermindert de hoeveelheid werk die je nieren moeten doen.

Afhankelijk van wat de oorzaak van je acuut nierfalen, kan uw behandeling antibiotica om infecties te voorkomen betrekken, diuretica te plassen of dialyse te verhogen om te helpen uw nieren spoelen toxinen.

Symptomen van acuut nierfalen

Volgens de Merck Manuals Online Professional Library, de symptomen van ARF omvatten een duidelijk verlies aan eetlust of verlangen om te eten, misselijkheid en braken, zwakte en vermoeidheid, donkergekleurde urine en bloederige of teerachtige ontlasting. Naarmate de aandoening vordert, kun je ook tegen pijn op de borst (vooral als je gaat liggen), epileptische aanvallen, verwardheid, extreme vermoeidheid en zwakte en koorts.

Als acuut nierfalen Is Onbehandeld

Als ARF niet tijdig is gericht, kan de mate van schade aan de nieren onomkeerbaar en tot CRF. Chronische of lange termijn kan nierfalen worden vertraagd, maar niet gestopt. Acuut nierfalen is een potentieel levensbedreigende aandoening, die zonder directe zorg kan leiden tot de dood, schade aan je hart of het zenuwstelsel, directe doorstroming naar het eindstadium nierfalen of schade aan andere orgaansystemen van de ophoping van gifstoffen in het bloed Volgens de Merck Manuals Online Professional Library.

Is acuut nierfalen Permanente?

Volgens de National Institutes of Health, een keer het onderliggende probleem is opgelost om verdere nierschade te voorkomen, en de juiste therapie en behandeling is toegediend, zal uw nieren beginnen om weer normaal te functioneren en u kunt uw normale activiteiten hervatten. Op basis van de omvang van de schade en de redenen waarom, behandeling en genezing overal kan duren van een paar weken tot enkele maanden.