Hoe de zorg voor een geliefde met de ziekte van Huntington

Hoe de zorg voor een geliefde met de ziekte van Huntington

Ziekte van Huntington is een zeldzame genetische aandoening die hersendegeneratie veroorzaakt. De aandoening leidt tot een snelle, schokkerige, onwillekeurige bewegingen van het hoofd en de ledematen, mentale verwardheid, verlies van coördinatie en veranderingen in de persoonlijkheid. De ziekte wordt ook wel "Huntington's chorea." "Chorea", het Griekse woord voor "dans", verwijst naar de spiertrekkingen, krampachtige bewegingen geassocieerd met de ziekte.

Instructies

Stel een Calm, Consistent Daily Routine

•  Houd uw geliefde gericht door de oprichting van een routine en dezelfde dingen doen op hetzelfde tijdstip iedere dag. Een grote muur kalender en de klok van de muur zal helpen bijhouden van de dag en tijd.

•  Zet persoonlijke bezittingen, zoals portemonnee, bril en sleutels op dezelfde plaats consequent om haar te herinneren waar ze zijn. Een mandje op een nachtkastje of in de buurt van de deur is handig.

•  Gebruik etiketten en borden op huishoudelijke voorwerpen om haar erkenning van alledaagse dingen leiden.

•  Zorg ervoor dat u oefening in je routine op te nemen. Onderzoek toont aan dat de oefening helpt patiënten met de ziekte van Huntington. Afhankelijk van zijn kracht en de progressie van de ziekte, gaan wandelen of doen eenvoudig arm en been liften in een stoel. Zachte stretching helpt ook.

•  Spreek duidelijk en in korte zinnen. Geef je geliefde tijd om na te denken en te reageren.

•  Herinner haar aan kleine slokjes en kleine hapjes te nemen als het eten en slikken zijn moeilijk. Een buigzaam rietje kunnen drinken gemakkelijker maken.

•  Herinner je geliefde om een slok van vloeistof te nemen tussen elke kleine hap eten. Voeg sauzen, jus of appelmoes om vast voedsel te hoesten of verstikking te minimaliseren.

•  Help uw geliefde rechtop zitten tijdens het eten, en leg een kussen in de rug van haar hoofd naar het hoofd te houden van kantelen terug tijdens de maaltijden.

•  Verminder het risico van vallen en letsel als gevolg van problemen in evenwicht te brengen. Verwijder karpetten, installeer handgrepen in de badkamer, heldere kamers van scherpe of breekbare voorwerpen en zorg ervoor dat je geliefde draagt ​​stevige, comfortabele schoenen.

Hints

  • U moet zorgen voor jezelf, ook, om de uitdagingen van de zorg voor uw geliefde te ontmoeten. Eet goed, voldoende rust en de tijd nemen voor jezelf wanneer je kunt.
  • De zorg voor een geliefde met de ziekte van Huntington plaatsen intense fysieke en emotionele eisen aan de zorgverlener. Beroep doen op de hulp van familie en vrienden, en meer te leren over sociale diensten en ondersteuning van de Huntington's Disease Society of America (zie bronnen hieronder).