High Intensity Focused Ultrasound behandeling voor prostaatkanker

Artsen en onderzoekers zijn voortdurend op zoek naar nieuwere en veiligere behandelingen voor kanker. High intensity focused ultrasound (HIFU) is een nieuw type van behandeling die hopelijk zal vervangen andere behandelingen van kanker met negatieve bijwerkingen.

Functie

HIFU maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om kankercellen te doden door het richten van de golven direct op kankergezwellen. Het behandelt slechts enkele tumoren, niet wijdverspreid tumoren.

Functies

Voor prostaatkanker wordt een ultrasone sonde in het rectum ingebracht om nauwkeurig te richten geluidsgolven in de prostaat. HIFU voor prostaatkanker radicale prostatectomie of radiotherapie zolang de resultaten zo goed en langdurig vervangen.

Expert Insight

Het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Clinical Excellence is geen voorstander van HIFU voor gelokaliseerde prostaatkanker, tenzij het is voor een klinische trial. Men moet ook worden gewaarschuwd dat nog niet alles is bekend over HIFU, waaronder bijwerkingen en blijvende resultaten.

Voordelen

De Prostaat Cancer Research Institute wijst op de voordelen van HIFU dan bestraling, met inbegrip van het vermogen om kankerweefsel te vernietigen, zonder nadelige normale omliggende weefsel.

Overwegingen

HIFU is niet effectief als de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Ook, omdat HIFU wordt voornamelijk gebruikt in klinische studies, een operatie zou de behandeling te volgen om te studeren aan de gevolgen ervan.