HIFU Side Effects

De High Intensity Focus Ultrasound (HIFU) medisch apparaat wordt bestuurd door de computer en wordt over het algemeen gebruikt om gelokaliseerde prostaatkanker te behandelen. Het wordt beschouwd als een minimaal invasieve procedure, veel veiliger dan chirurgie of bestraling, maar wel bijwerkingen en beperkingen volgens de American Urological Association Foundation.

Hoe het werkt

De Amerikaanse Urologische Vereniging Foundation beschrijft HIFU als een minimaal invasieve behandeling voor BPH (benigne prostaathyperplasie). Met toepassing van verdoving, wordt een speciale sonde in het rectum nabij de prostaat gebracht. HIFU of ultrasone golven, verwarm de prostaat zeer hoge temperatuur die weer vernietigt het prostaatweefsel. Er is aanvankelijke zwelling van het verwarmde prostaatweefsel maar krimpt in ongeveer twee weken.

Soorten HIFU

De Pine Street Foundation geeft twee soorten HIFU technologie. One is transrectale HIFU, die wordt gebruikt door het inbrengen van een rectale probe en richten van geluidsgolven direct in de prostaat. De andere techniek is extracorporale HIFU. In dit type behandeling de geluidsgolven worden naar tumor laesies door een inrichting die buiten het lichaam.

Side Effects

Volgens de Pine Street Foundation, bijwerkingen variƫren afhankelijk van het soort kanker dat wordt behandeld. Zij omvatten oppervlakkige brandwonden op de huid, koorts, en milde tot matige pijn. HIFU gebruikt op de prostaat impotentie en incontinentie. Zeldzame gevallen van infectie op de ablatie gemeld.

Voordelen

HIFU is niet-invasief en er zijn geen incisies door de huid of spieren en geen perforaties in de tumor. Hoewel chirurgie omliggende weefsels beschadigen, geassocieerd met mortaliteit vanwege complicaties, HIFU vernietigt alleen de tumor en een kleine marge. Bovendien vereist meestal slechts een of twee sessies. HIFU steekt gunstig af bij behandelingen die momenteel worden aangeboden en niet het risico van metasis toenemen als in het geval van een operatie.

Beperkingen

Hoewel het een grote precisie, kan HIFU aangrenzende structuren beschadigen vooral als het hol, zoals de longen en darmen, waardoor complicaties. Het kan been kanker, maar waarschijnlijk niet kanker die ligt in zacht weefsel achter het bot. Een sessie kan 1-6 uur duren en vereist absolute bewegingsvrijheid om de nauwkeurigheid te waarborgen; Dit kan een algemene of plaatselijke verdoving noodzakelijk maken.

FDA-goedkeuring

Volgens de Pine Street Foundation, is HIFU momenteel goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van vleesbomen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker in meer dan honderd klinische centra in Canada, Europa en Zuid-Amerika. HIFU wordt gebruikt in verschillende klinische studies in de Verenigde Staten.