Herstellende van galblaas operatie

De galblaas, een klein, peervormig niet-vitale klier, gelegen aan de rechterzijde van de buik van de lever. Haar rol bij de spijsvertering is gal geproduceerd door de lever te slaan tot de afgifte aan de dunne darm te helpen bij de afbraak van vet voedsel. Wanneer gal wordt gevangen in de galblaas kan chirurgisch worden verwijderd. Tijdens een laparoscopische galblaas operatie wordt de galblaas verwijderd door middel van een aantal kleine insnijdingen buik. De meer invasieve geopend cholecystectomie, waarbij de galblaas wordt verwijderd door een grote insnijding nodig moet er complicaties.

Ziekenhuisopname

Open galblaas chirurgie patiënten blijft het ziekenhuis opgenomen voor een eerste herstelperiode die meerdere dagen duurt, terwijl laparoscopische patiënten doorgaans worden vrijgegeven op dezelfde dag als de operatie. Het eerste doelpunt na galblaas operatie is voor de patiënt om uit bed te komen en lopen met de hulp van het ziekenhuispersoneel. Na controle om ervoor te zorgen dat ze goed begint het genezingsproces open cholecystectomie patiënten beginnen een heldere vloeistof dieet tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Laparoscopische patiënten zijn naar huis sturen op een heldere vloeistof dieet met instructies om te beginnen met het eten van lichte maaltijden, zodra ze zijn comfortabel doen.

Pijnbestrijding

Sommige pijn is normaal na beide typen galblaas operatie. Individuen zullen, uiteraard, tolereren pijn anders. Zorgverleners zal toezien op de pijn op een vergelijkende pijnbestrijding schaal waar nul voor geen pijn en tien geeft aan de meest ernstige pijn. Pijnstillers worden als nodig om, variërend van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen voor weinig pijn en narcotische pijnstillers voor de zwaarste. Zorgverleners moet worden geraadpleegd als de pijn niet beginnen af ​​te nemen na enkele dagen, of moet het beginnen te verslechteren.

Wondzorg

Of u nu een laparoscopische of een open cholecystectomie hebben gehad, zult u een incisie om de wond te sluiten hebben. Incisies worden meestal afgesloten met chirurgische nietjes, steken of Steri-strip zelfklevend. U moet terugkeren naar uw arts voor een follow-up bezoek ongeveer een week na de operatie om alle nietjes of hechtingen verwijderen. In de tussentijd, de incisie site moet droog en schoon worden gehouden. Verander bandages zoals voorgeschreven, monitoren veranderingen in de normale afvoer die de aanwezigheid van een infectie kunnen wijzen. Loszittende kleding die niet tegen de plaats van de incisie kan schuren zullen tijdens het genezingsproces ongemak te minimaliseren.

Dieet

Galblaas patiënten niet beperkt tot de preoperatieve vezelrijk vetarm dieet na de operatie. Echter, na een vezelrijk vetarm dieet is zal helpen om de algehele goede gezondheid te behouden. Leer om de signalen van uw lichaam te luisteren als het al dan niet het voedsel dat je eet het met u eens. Misselijkheid na een maaltijd kan betekenen dat uw lichaam is niet klaar voor dat soort voedsel. Het is ook belangrijk om acht tot tien volledige 8-ounce glazen water of andere niet-alcoholisch, cafeïnevrije dranken per dag consumeren.

Stoelgang

Diarree is een vaak voorkomende bijwerking na galblaas operatie. De frequentie en de drang om uw darmen bewegen mag niet meer zijn dan voorafgaand aan uw operatie zijn, maar ontlasting neiging meer waterig van aard dan voorafgaand aan uw operatie te zijn. Neem contact op met uw zorgverzekeraar als diarree langer duurt dan drie opeenvolgende dagen. Constipatie kan een probleem zijn als je zijn voorgeschreven verdovende pijnstillers. Probeer het verhogen van vezel en wateropname en overschakelen naar een niet-narcotische pijnstiller om constipatie te pakken. U moet contact opnemen met uw arts als u een stoelgang gedurende drie opeenvolgende dagen niet hebben ervaren na de operatie.