Hem botemedel för Bunions

En liktorn är en utskjutande del av stortån ben som orsakas av strukturella problem i foten. Bunions är främst ärftlig men också uppstå på grund av felaktig skor som höga klackar som sitter åt. Personer med bunions upplever fruktansvärd smärta vid gång samt svullnad och inflammation. Svåra bunions kräver verkligen kirurgi för att korrigera, men det finns ett antal saker du kan göra hemma för att lindra smärtan. Det kanske viktigaste är att hitta bekväma, stödjande skor så att dina bunions inte bli värre.

Smärta

Det finns ett antal enkla huskurer för att minska smärta och svullnad av liktornar. Applicera is till liktorn flera gånger om dagen med hjälp av en kylklamp eller isbitar insvept i en ren disktrasan. Applicera inte isen direkt eftersom det kan irritera eller bränna huden. Du kan också hetta upp liktorn, eftersom det ökar blodflödet och minskar smärta och svullnad. Använd en värmedyna för detta och vara noga med att inte bränna huden. Massera liktorn regelbundet genom att försiktigt gnugga tvärs över foten. Du kan också blöta fötterna i ett varmt bad med Epsom salter.

Strukturell förbättring

Bunions förvärras av trånga, dåligt passande skor, rätt och slätt. För att lindra smärta och obehag av liktornar, undvika att bära skor när du kan. Istället bär sandaler så mycket som möjligt. Löparskor är också bra eftersom de har oftast gott om tå rum så att du inte kommer att känna att trycket på tårna. Dina fötter kommer att uppskatta den mjukare material, extra stoppning och stöd. Det finns ett antal bågar, sling, kuddar och andra skor skär som du kan köpa för att förbättra din fot struktur och minska liktorn smärta.

Förebyggande

Den viktigaste förebyggande åtgärden du kan vidta är att alltid ha bekväma skor som passar ordentligt. Även när du bära klackar eller andra mer formella skor, se till att de passar ordentligt och inte orsakar onödigt tryck i fötterna. När du köper skor, berättar skon säljaren om din sjukdom och personen ska kunna hänvisa dig till de bästa tillgängliga skor för liktornar och se till att de passar dig ordentligt. Även bunions är ärftligt så fråga dina släktingar om de har upplevt bunions tidigare och vet att du är i riskzonen om de har.