Good & Bad voor vetarme diëten

Good & Bad voor vetarme diëten

Met obesitas gestaag stijgt in de VS, liet de federale overheid de Dietary Guidelines for Americans, 2010. Dit gedetailleerde gids voor gezond eten adviseert een vetarm dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, en vetvrije of laag- vet zuivelproducten. Terwijl dieet trends komen en gaan, het vetarme dieet blijft populair en heeft ook andere dan alleen gewichtsverlies voordelen voor de gezondheid. Niet alle vetten zijn gelijk, en het is belangrijk om te weten over de verschillende groepen vet en die goed en slecht.

Triglyceriden

Voedingscalorieën gegeten, die niet onmiddellijk door het lichaam naar energie omgezet in triglyceriden en naar vetcellen worden opgeslagen. Hormonen regelen de afgifte van triglyceriden als ze nodig zijn, afhankelijk van de activiteit of inactiviteit van het lichaam. Er zijn twee soorten triglyceriden: verzadigde vetzuren, die vast zijn bij kamertemperatuur, en onverzadigde vetten, die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Een overmaat van triglyceriden kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, hartaanval en beroerte. Slechte verzadigde vetten zijn te vinden in dierlijke producten en verwerkte voedingsmiddelen, zoals volvette zuivelproducten en junkfood, zoals koekjes en chips. Goede onverzadigde vetten zijn te vinden in natuurlijke voedingsmiddelen zoals noten, olijven en avocado's.

Cholesterol

Cholesterol is afkomstig van twee bronnen: voedsel en het lichaam. De lever en andere cellen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van de cholesterol in het bloed. De overige 25 procent afkomstig van dierlijke voedingsproducten. Er is goede high-density lipoproteïne cholesterol (HDL) en slecht low-density lipoproteïne cholesterol (LDL). LDL wordt geproduceerd door het lichaam. Bij een overmaat in het bloed circuleert, kan er aan liggen en verstoppen slagaders, waardoor het risico op een hartaanval en beroerte. Genetics, alsmede voeding verzadigde vetten, transvetten en cholesterol verhoogt ook de hoeveelheid in het lichaam. Het verminderen van transvetten, een voedzame, goed uitgebalanceerd dieet, stoppen met roken en meer lichaamsbeweging zijn de beste manieren om HDL-niveaus in het lichaam te verhogen.

Vetarme zuivelproducten

Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van calcium, proteïne, vitamine D en andere voedingsstoffen, en moet niet helemaal worden weggelaten uit een vetarm dieet. Bij het kiezen van zuivelproducten, selecteert koolstofarme of vetten alternatieven plaats van volvette producten. Er zijn tal van magere melk, kaas, verspreiden en yoghurt lijnen om uit te kiezen bij de meeste supermarkten.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren worden geacht essentiële vetzuren. Onderzoekers aan de Universiteit van Maryland Medical Center en andere instellingen wereldwijd vinden ze belangrijk voor het verminderen van ontsteking en waardoor de kans op chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en artritis. Omega-3 vetzuren zijn sterk geconcentreerd in de hersenen en zijn belangrijk voor de cognitieve functie. Omega-3-vetzuren niet door het lichaam worden opgenomen. Ze zijn te vinden in rijke overvloed in sommige vissen, zoals zalm, makreel en tonijn en in notenolie.