Gold Therapy & Artritis

Gold Therapy & Artritis

Gold therapie werd oorspronkelijk gebruikt om infecties zoals tuberculose, maar in het begin van 1900, de artsen begonnen te gebruiken om reumatoïde artritis, een chronische auto-immuunziekte die de gezamenlijke misvorming kan veroorzaken te behandelen. Deze dagen, zijn er nieuwere behandelingen met minder bijwerkingen, dus goud wordt alleen gebruikt wanneer een patiënt niet reageert op andere opties.

Wat Is Gold Therapy?

Gold therapie, ook bekend als "goud zouten" is een chemische verbinding van het metaal goud. Goud is geclassificeerd als een disease-modifying anti-reumatische drugs (DMARD), wat betekent dat het vermindert de pijn en zwelling van artritis, terwijl ook gewrichtsschade voorkomen.

Dosering en toediening

De meeste rheumatologists gebruik injecteerbare vormen van goudverbindingen, zoals natrium thiomalate en aurothioglucose. Een orale vorm van goud bestaat, maar is minder effectief dan de injecties. Patiënten nemen kleine doses goud variërend van 10 tot 50 mg per week, totdat een antwoord is opgetreden of tot 1 g is toegediend. Als de patiënt gunstig is, worden voortgezet injecties elke drie weken gedurende drie maanden en uiteindelijk taps maandelijks injectie. Jongere kinderen met juveniele reumatoïde artritis krijgen een kleinere dosis. Sommige patiënten kunnen zo lang als zes maanden duren om te reageren op de behandeling.

Side Effects

Tot 35 procent van de patiënten die goudinjecties ze opheffen vanwege bijwerkingen. Deze kunnen zijn: uitslag, zweren van de mond of tong, bloed in de urine, schade aan het beenmerg of een verminderde nierfunctie. Musculosketal pijn kan toenemen tijdens het gebruik van goud-injecties. Langdurig gebruik kan een onomkeerbare blauwachtige verkleuring van de huid veroorzaken.

Werkzaamheid

Volgens de Johns Hopkins Artritis Center, de meeste patiënten met reumatoïde artritis baat hebben bij goud behandelingen als intramusculair gegeven. Goud injecties niet genezen artritis, maar kan helpen om het onder controle door het verlichten van pijn, het verminderen van zwelling en het voorkomen van gewrichtsschade. Wetenschappers en artsen hebben besproken hoe goud werkt, maar niemand weet het zeker.

Andere overwegingen

Goudpreparaten worden niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven als gevolg van tal van bijwerkingen en onbekende effecten op de foetus. Veel rheumatologists Ook geven hun patiënten andere geneesmiddelen zoals aspirine, ibuprofen en corticosteroïden, samen met goud therapie. Vertel uw arts over alle andere medicijnen die u kan nemen, zodat ze kunnen bepalen of er een interactie met het goud zal zijn.

Nieuwer Therapieën

Sinds de jaren 1990 zijn goudverbindingen grotendeels vervangen door nieuwere DMARD zoals methotrexaat, die ook dient om bepaalde soorten kanker. De nieuwere geneesmiddelen produceren minder bijwerkingen en vereisen minder controle dan goud. Johns Hopkins Artritis Center zegt methotrexaat kan gunstige resultaten opleveren bij de zes tot acht weken.