Glomustumor van het middenoor

Als u recent gehoorverlies of een pulserend geluid in je oor hebt meegemaakt, kun je een glomus tumor hebben ontwikkeld. Deze gezwellen zijn zelden kwaadaardig, maar u bekend met de symptomen en de behandeling opties zou moeten zijn, zodat u een weloverwogen beslissing te nemen over het omgaan met uw tumor kan maken.

Identificatie

Glomus tumor is de gemeenschappelijke naam voor een groei technisch heet een paraganglioma. Het is een langzaam groeiende massa veel bloedstroom doorheen. Als het beperkt tot het middenoor, het aangeduid als een glomus tympanicum. Glomus jugulare en glomus vagale zijn tumoren die beginnen in de buurt van de halsader of de nervus vagus.

Glomus tumoren zijn meestal goedaardig, maar ze moeten vaak worden verwijderd, omdat ze leidt tot onaanvaardbare symptomen. Een paar glomus tumoren zijn kwaadaardig. Deze groeien veel sneller en moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van glomus tympanicum is gehoorverlies. De massa van de tumor blokkeert de gehoorgang, zodat het geluid wordt niet verzonden. Misschien een pulserend geluid of tinnitus, die wordt veroorzaakt door de bloedstroom in de tumor horen. Als de tumor groeit, kan duizeligheid veroorzaken. Als het genoeg groeit groot, het kan druk op het gezicht zenuwen die leidt tot mogelijke gezichtsverlamming.

Een paar glomus tumoren hormonen afscheiden. Dit kan leiden tot hoofdpijn, zweten, blozen of een snelle hartslag veroorzaken.

Oorzaken

Glomus tumoren vormen wanneer gewijzigde zenuwcellen genaamd paraganglia vermenigvuldigen abnormaal en samenklonteren. Sommige mensen hebben een genetische neiging tot het ontwikkelen van glomus tumoren, maar ook andere tumoren verschijnen zonder genetische waarschuwing. Deze soort is een zogenaamde sporadische glomus tumor.

Vrouwen ontwikkelen glomus tumoren vaker dan mannen. De meeste patiënten ontwikkelen de tumoren in de jaren veertig en vijftig. Leven op lage hoogte lijkt de ontwikkeling van glomus tumoren bevorderen.

Diagnose

Uw arts kan in staat zijn om uw glomus tumor zien wanneer hij onderzoekt uw trommelvlies. De tumor is een afgeronde, roodachtige massa, en de bloedvaten in het gebied kan worden vergroot. Als hij vermoedt een glomus tumor, zal hij een CT-aanvragen of MRI-scan om de diagnose te stellen. Een biopsie is de enige definitieve manier om een ​​glomus tumor te diagnosticeren, maar een CT of MRI plus visuele tekens zijn vrij duidelijk. Omdat de procedure om een ​​biopsie te doen is bijna hetzelfde als de chirurgische verwijdering van een glomus tumor, de meeste artsen verwijderen zonder het uitvoeren van een biopsie eerste.

Behandeling

Meest glomus tumoren worden operatief verwijderd. Uw arts kan waarschijnlijk een glomus tympanicum verwijderen in een eenvoudige, poliklinische procedure. Hij zal ofwel tillen het trommelvlies uit de weg om de tumor te verwijderen door de gehoorgang of knippen van achter het oor. Als uw tumor reikt verder dan het middenoor, dan heb je meer uitgebreide operatie nodig.

Radiotherapie zal niet vernietigen van een glomus tumor, maar het kan de groei ervan te stoppen. Uw arts kan adviseren straling als je een kleine tumor en willen niet om een ​​operatie te ondergaan. Realiseer je dat littekenweefsel tegen straling maakt chirurgie moeilijker als het uiteindelijk noodzakelijk. In sommige gevallen kan uw arts voorstellen bekijken van je tumor met regelmatige MRI scans en wachten om te zien of het groeit voordat u een operatie ondergaan.